Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyszemélyes meghívás. 

 

Ha egyedül vagyunk hivatalosak valahova, ügyeljünk arra, nehogy túllépjük a látogatási időt. Ha ez mégis megtörtént, kérjünk bocsánatot az alkalmatlankodásért, és távozzunk minél hamarabb.

 Gondoljunk arra, hogy vendéglátóink vacsorázni vagy aludni akarnak.A háziak persze udvariasságból marasztalni akarnak, de ezt nem szabad komolyan venni. Ha vacsorára akartak volna hívni, ezt közölték volna előre.  Egészen közeli, bizalmas ismeretség esetén  ezt a meghívást is el lehet fogadni.

 

Kép 

Váratlan látogatás

Kép

 

Az emberek  nem mindig beszélik meg előre, hogy kinek a lakásán, mikor és milyen alkalomból találkoznak.  Vannak váratlan látogatások is. Azt azonban lehetőleg  ne kívánjuk meg egyik ismerősünktől sem, hogy a hét bármelyik napján, és a nap 24 órájának bármelyikében rendelkezésünkre álljon. A látogatások időpontját  lehetőleg a késő délutáni, vagy a kora esti órákra tegyük, nehogy kellemetlen meglepetéseket okozzunk a háziaknak.Pl. akár ágyban is találhatja őket az esti órákban, ilyenkor távozzon, amilyen gyorsan csak lehet. Általában kerülnünk kell azokat az időpontokat, / alvás, takarítás, főzés / amikor csak terhére lehetünk a háziaknak.

   

Esti összejövetelek

 Ez a vendégeskedésnek talán legelterjedtebb , leggyakoribb formája. Nem igényel sok előkészületet, komolyabb költségeket. Néhány szendvics, egy kis könnyű bor  vagy likőr éppen elegendő , de az sem baj, ha csupán feketét főzünk vendégeinknek. Az ilyen összejövetelek általában sikerülnek is , a vendégek nem sietnek haza, otthon már megvacsoráztak.  / Ez a forma nem azonos a vacsorameghívással, csak kikapcsolódást szolgál. /

A vacsora utáni összejövetelek szórakozásai közé tartozik a kártya, sakk vagy más társasjáték. Soha ne feledjük el, a családias játékest  nem szerencsevadászat, ne a nyerészkedésre törekedjünk, hanem a szórakozásra, arra, hogy jól érezzük magunkat barátaink társaságában.

 Ha valaki szemlélője csupán a sakk - vagy kártyajátéknak, ne szóljon bele, nézze a játékot szótlanul. Akik nem játszanak, beszélgessenek.

 

 

Házi táncos összejövetelek

A táncolni vágyó fiataloknak  nem feltétlenül  szükséges vendéglőbe menniük, szorongniuk tenyérnyi táncparkettjén.  Otthon is lehet táncos összejövetelt rendezni- ,rendszerint jobbat, mint nyilvános helyen.. A háziak félretehetnek az útból néhány bútordarabot, felszedik a szőnyeget, bekapcsolják a TV-t, vagy magnót, s már kezdődhet is a tánc.. Az ilyen összejövetelek alkalmával nem szokás vacsorához teríteni. Legfeljebb hideg büfét csinálunk- ez jobban is megfelel a tánc hangulatához. A táncot mindig a házigazda kezdi, s a háziasszonyt kéri táncra. Általános szabály, hogy a férfiak minden nőismerősüket   kérjék fel táncra, de semmiképpen sem felejtsék el megtáncoltatni vendéglátóikat, a háziasszonyt és lányait.

A házigazda felnőtt fiainak első kötelessége szórakoztatni az unatkozókat, táncoltatni azokat, akik pár nélkül maradtak.  

  

 Délutáni tea vagy kávé

Ezt a vendégeskedési alkalmat is fel lehet használni könnyed csevegésre, kellemes időtöltésre. Legalkalmasabb időpontja  : 4 és 5 óra között. Ha hétköznapra hívunk vendégeket, és köztük dolgozók is vannak, legyünk tekintettel a munkaidő  végére. A vendégek kívánság szerint teát vagy  kávét fogyasztanak. Kávéhoz kalácsot, teához teasüteményt adjunk.

 

 

 Ebédmeghívás

 Ha ebédre vagyunk hivatalosak, legyünk nagyon pontosak. A háziasszony ne igyekezzék a csömörig   etetni vendégét. Ha csak egyszerű, nem ünnepélyes ebédről van szó, elegendő a leves,  sült körettel, sütemény, bor szódával. Természetesen  feketét, gyümölcsöt is felszolgálhatunk.

Az ebédre való meghívás nem jelenti azt, hogy ott kell maradnunk vendéglátóinknál egész napra.  Ők biztos nem fognak bennünket kitessékelni, de tudni kell az illemet, ebéd után egy - másfél órával köszönjük meg a szíves vendéglátást, és távozzunk. 

 

 

 Vacsorameghívás

 Ha vacsorára hívunk meg valakit, lehetőleg meleg étellel várjuk. Nem helyrehozhatatlan hiba  azonban  a hideg vacsora sem, sőt manapság egyre inkább elterjed  a hidegtálak felszolgálása. De ha valakit először hívunk  vacsorára, maradjunk inkább a meleg étel mellett. Ha nagyobb a lakás, vacsora után menjünk át a másik szobába egy cigarettára vagy szivarra.Általában a háziasszony  szokta felkérni vendégeit, hogy telepedjenek át a szomszéd szobába- A házigazda pedig a füstölnivalóról gondoskodik. Az asztalt a háziasszony szedi le .  A nővendégek csak akkor segítenek, ha nagyon közeli ismerősei a háznak.

 

 Udvarló első látogatása

 Nagy esemény egy fiatalember életében, ha először lépi át szeretett lányismerőse lakásának küszöbét.Előre kell  mindjárt bocsátani,  meghívás nélkül illetlenség lenne egy ilyen látogatás.. Meghívást kaphat a fiú  a lány szüleitől, vagy magától a lánytól. Számos lehetőség van arra, hogy a fiú és a szülők    ismerjék egymást.  Ha a szülők elkísérik lányukat a bálba, ott találkozhatnak. Előfordulhat, hogy az apa és fiú egy munkahelyen dolgoznak. De az sem lehetetlen, hogy a szülők régebbről ismerik egymást.  Igy aztán könnyebben zajlik az ismerkedés. De ha ilyen ismeretség nincs, türelemmel meg kell várni, amíg egy adandó alkalommal  a lány hívja meg udvarlóját.

Néhány , nem örökérvényű  tanács a fiúnak:

Lehetőleg délután tegyük az első látogatást az ismerős lány szüleinél.Ez alkalommal öltözzünk kissé ünnepélyesebben.Ha nincs pont aznap semmi ünnepélyes alkalom, nem kell  ajándékot vinni. 

Legyünk szerények, természetesek. Ne akarjunk nagyzolni. Beszélgessünk az egész családdal szívélyesen, necsak a lánnyal. Látogatásunkat ne méretezzük hosszúra. Ne várjuk, hogy már az első alkalommal  vacsorára is meghívjanak. Ha azt tapasztaljuk, hogy szívesen látnak, nem jelenti azt, hogy ott kell ülnünk minden szabad időnkben.

Hogyan kell fogadni az udvarló első látogatását ? Őszintén, szívünk szerint. Nem kell agyonetetni, agyonitatni, körülrajongani  a vendéget, mert azt gondolja, hogy " fogni " akarják, s ez a látszat sokkal inkább taszító, mint  vonzó a látogató számára.

  Fogadáson

Az ilyenfajta rendezvényekre mindig meghívóval invitálják a vendégeket.

Ha a rendezvényre szóló meghívón nincs feltüntetve előirt öltözék akkor szokásos, hogy a 18 óráig kezdődő fogadásokon megjelenhetünk hivatali öltözékben, de a később kezdődőkre már a sötétebb öltöny illik.

Díszebédnél, díszvacsoránál a meghívó előtt a résztvevőkkel illik telefonon egyeztetni, hiszen az ülésrend kialakulásánál fontos a résztvevők ismerete. Létszámában a szervezők, házigazdák nem lehetnek többen mint a vendégek.

Vendégként illik pontosan megjelenni.

Ma egyre elterjedtebbek a koktélok álló- és díszfogadások.

A fogadások mindig valamilyen ünnepi - az üzleti kapcsolattartásban különböző - alkalmakhoz kapcsolódnak. Szokásos menete, hogy először az avatási kitüntetések és, díjátadás ünnepségre, előadásra stb-re kerül sor, majd kezdődik a vendéglátás. Általában aperitifet szolgálnak fel először A házigazda köszöntőjét követő koccintani elég csak a házigazdának és a fővendégnek. A vendégek köszöntőjét illik mindjárt ezután elmondani. Ha álló fogadásról van szó most van alkalom a névjegyek cseréjére, ismerkedésre.

Az álló fogadások legtöbbször a svédasztalos ( csak nálunk hívják így, máshol büféasztalnak, büfének hívják ) megoldást választják, elegáns ha pincérek segédkeznek a tálalásnál. Inkább többször szedjünk mint a tányérunkról lelógjon.

Ülő fogadás esetén az aperitif felszolgálása és elfogyasztása az alkalmas időpont a névjegycserék, az ismerkedésre, kideríteni az ülésrendből a helyünket, ekkor lehet még elmenni a mosdóba. Ha már a házigazda az asztalhoz hívta vendégeit, onnan már csak a végén távozáskor lehet felállni. A kávé után a házigazda megköszöni a meghívás elfogadását, ezután lehet elmenni. Illik levélben megköszönni a meghívást, delegációk esetében a visszahívás a szokásos. A mobil telefont a rendezvény teljes idejére illik kikapcsolni.

 Beteglátogatás

 Csak  jó ismerőseinket, rokonainkat, barátainkat keressük fel a betegágynál. De őket sem mindig. Elsősorban a betegre kell tekintettel lennünk: nem zavarja -e az ágy körül nyüzsgő  látogatók hada, nem vágyik-e nyugalomra, egyedüllétre, pihenésre. Kórházban természetesen meg kell tartanunk az ottani szokásokat, figyelemmel kell lennünk a látogatási időre.

Csak jó ismerőseinket, rokonainkat, barátainkat keressük fel. Elsősorban a betegre kell tekintettel lenni. Kórházban természetesen meg kell tartanunk az ottani szabályokat, a látogatási időt. Nem vihetünk mindenfélét ajándékba. A betegség jellegétől függően vihetünk gyümölcsöt, édességet, befőttet, süteményt. Nem a mennyiség és az érték a fontos ekkor, hanem az ajándékozás öröme.

Ne maradjunk sokáig a betegnél, sem a kórházban, sem otthonában. Nem illik a látogatás során a betegségéről beszélni az illetőnek, és arról, hogy milyen szörnyűséges eseteket hallottunk, amik nem is biztos, hogy megtörténtek. Ha a beteg beszél a bajáról azt természetesen meghallgatjuk. Az esteleges panaszkodása után próbáljuk meg vigasztalni. Búcsúzóul kívánjunk neki mihamarabbi gyógyulást.

 

A beteglátogatási időt szabjuk rövidre, a túlságosan hosszú látogatás terhes a betegnek. Ne tartsunk a  betegségről példákkal illusztrált előadást, beszéljünk tehát olyasmiről ,amitől a beteg felvidul. Ha a beteg beszél bajáról, türelemmel,megértéssel hallgassuk, megkönnyebbülhet, ha kipanaszkodja magát. Mindenesetre fejezzük ki reményünket, hogy mielőbb meggyógyul, és kívánjunk neki búcsúzásnál jobbulást.  Gyermekágyas asszonyt csak nők látogassanak, legyünk tekintettel a fiatal nő helyzetére, ne zavarjuk sokáig. A férfiak, még ha közeli rokonok is, menjenek ki a szobából, ha a kismama táplálni akarja csecsemőjét. 

 

 

 

 Részvétlátogatás

 Ha  közeli ismerősünket gyász éri, a haláleset és a temetés közti időben  tegyünk részvétlátogatást. Öltözzünk ilyenkor sötét ruhába.  Igyekezzünk megvígasztalni a családot. Arra azonban vigyázzunk, hogy az elhúnytról  csak jót szabad  mondani.   Ne keressük fel a gyászoló családot, ha a részvétlátogatás mellőzését kifejezetten kérik. Úgyszintén szükségtelen távoli ismerősünket látogatni  gyászuk esetén.

 Ne sértődjünk meg, ha részvétlátogatások alkalmával nem közvetlen családtagok fogadnak bennünket. Az őket ért mély gyász  miatt előfordulhat, hogy nem képesek emberek között megjelenni.  Ha tehát a rokonságnak   akár távolabbi tagja fogad bennünket, vegyük úgy, mintha a közvetlen hozzátartozókkal beszéltünk volna.

 

Temetés

 Temetésre a gyászoló rokonok  és az ismerősök fekete, vagy sötét ruhát vegyenek fel. A közeli hozzátartozók bal karjukon vagy kabátjuk hajtókáján gyászszalagot viselnek.   A gyermekeket öltöztessük sötét ruhába, de ne gyászruhába. Helyesebb azonban, ha kisgyermekeket nem viszünk el a temetésre.


Ez a szomorú szertartás minden emberi élet fájdalmas, végső eseménye. Ha egy tartalmas élet, tisztes öregség után hunyt el az illető, azt mondhatjuk, hogy szép élete volt.

A temetéssel kapcsolatos intéznivalókat egy közeli férfirokon, vagy egy erre hivatott szervezet végzi.

Meg kell választani a temetés módját. A temetést az elhunyt kívánsága szerint kell lebonyolítani.

Az érdekelteket értesíteni kell. Az értesítés legyen rövid és tartalmazza a temetés pontos helyét és idejét, jelezze a család gyászát. Az újsághirdetés a temetés előtt vagy után értesíti az érdekelteket.

A temetésre időben illik érkezni. Ha elkéstünk, ne menjünk oda, hanem másnap keressük fel a sírt, és akkor helyezzük el a virágot, vagy koszorút.

A hozzátartozóknak feketében illik megjelenni. Másoknak is sötét ruhát ajánlatos viselni.

A temetés nem látványosság.

A koszorú, vagy virág ne legyen hivalkodó. A gyászszalag szövege egyszerű legyen.

 <!--****** kegyelet.lapozz.hu logo eleje ver 1.0 ******* -->
<a href="http://kegyelet.lapozz.hu/?logo=1" target="_blank">
<img src="http://lapozz.hu/_i_linkalkat/generaltlogo/40801.png" border="0">
</a>
<!--****** kegyelet.lapozz.hu logo vege ******* -->