Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ISMERKEDÉS, bemutatkozás


 

Manapság nem igazán népszerű az udvarias viselkedés, pedig igenis illik tudni, hogy mi illik. Kezdd az alapoknál!
Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: Femina.hu
2008. február 19.
hirdetés
Míg néhány évtizede az keltett feltűnést, aki nem ismerte, mikor hogyan illik viselkedni, addig manapság arra kapjuk fel a fejünket, aki pontosan ismeri az illemszabályokat. Pedig egyáltalán nem bonyolult az udvarias viselkedés, ráadásul sokkal jobb benyomást kelt egy olyan ember, aki ismeri az etikettet, mint az, aki képes félrelökni egy nőt csak azért, hogy előbb léphessen be az ajtón.

Ám illemszabályok nemcsak a társasági viselkedésformákra vonatkoznak, hanem az öltözködésre, a köszönésre és a telefon-használatra is! Ha nem szeretnél neveletlennek tűnni, itt az ideje, hogy megismerd az etikettet!
"Jó napot!" vagy "Üdvözlöm"?
Hála a magyar nyelv gazdag szókincsének, van miből választani a köszönési formák közül. Ez a gazdagság azonban hátránnyal is járhat, ám csupán azok számára, akik nem tudják, mikor melyik kifejezést is illik használni, ha üdvözlésről van szó. Ahhoz pedig, hogy helyesen használd a nyelvet, érdemes tisztában lenned az egyes kifejezések érzelmi töltetével is. Az egyes napszakokhoz kötődő köszönési formák - Jó reggelt kívánok! vagy Jó estét kívánok! - például illendőek, ám semleges érzelmi töltettel rendelkeznek, így akkor ildomos használni őket, amikor idegennel vagy kevésbé közeli ismerőssel találkozol, és azon személyek esetében, akikkel magázódó viszonyban vagy. Ám ne felejtsd el: a "Jó reggelt!" önmagában nem sokat jelent, a "kívánok" szó hiányában inkább udvariatlanságra vall - hasonlóan a "Viszlát"-hoz -, mint jólneveltségre!
A "Tiszteletem" kifejezés ma már régies formának számít, hasonlóan a "Kezét csókolom" formulához, ám ettől függetlenül mindkettő használatos ma is: előbbit akkor érdemes, ha valóban tiszteletedet szeretnéd kifejezni, utóbbit pedig akkor, ha idős hölggyel állsz szemben.

 

Nem is hinné, hogy a köszönés, egymás üdvözlése milyen régi-régi szokás. Talán ez volt a legelső illemszabály, amit az ember kitalált. És mennyi változata volt és van!
 
Egy afrikai törzsről feljegyezték, hogy köszöntéskor, bemutatkozáskor a markukba köpnek az ottani emberek.

A tibetiek meglengetik a kalapjukat, kinyújtják nyelvüket, és bal kezüket a fülük mögé teszik.

A maorik (Új-Zéland őslakói) köszönéskor az orrukat dörzsölik össze.

A törökök és a keleti népek kezüket mellükre téve, mélyen meghajolva köszöntik egymást.

A japánok derékból meghajolva üdvözlik egymást.

A szervusz köszönés a latin "servus humillimus domini" köszönésből rövidült. Ez annyit jelent "legalázatosabb szolgája az úrnak". Ebből a latin üdvözlési formából lett az "alázatos szolgája", s az "alászolgálja" köszönési mód.

Persze mi itt Magyarországon nem ezeket alkalmazzuk!

Ebből a fejezetből megismerheti a fontosabb - köszönésre vonatkozó - illemszabályokat.

Ugye sokszor hallotta már kisgyerekes szülőktől, mikor gyerekeiket a kezdeti illemre nevelik: "Köszönj szépen!"

Köszönni, másokat üdvözölni sokféle módon lehet és kell. Máshogy kell érkezéskor és távozáskor üdvözölni az embereket.
A köszönés az emberi érintkezés legmindennapibb formája. Vigyáznunk kell tehát, hogy megfelelő időben megfelelő módon köszönjünk.

A köszönésnél az udvariasság általános szabályai érvényesülnek: tehát a férfi köszön előre a nőnek, a fiatalabb az idősebbnek, beosztott a vezetőnek, fiú a leánynak.

Természetesen ez alól vannak kivételek. Ne várja például egy fiatal lány, hogy idősebb férfi ismerőse előre köszönjön neki. Helyesebb az is, ha a fiatalabb vezető előre köszön idősebb beosztottainak, a férfi vezető a női beosztottaknak. (Sajátos szabályok vonatkoznak, ha a nők egymást köszöntik: elsőként a hajadon üdvözli a férjezett nőt, a gyermektelen a gyermekes anyát.)

Másik kivétel, ha valaki helyiségbe lép be és ott már néhányan tartózkodnak: köszönjön előre tekintet nélkül arra, hogy odabent férfiak, vagy nők, vagy fiatalabb személyek tartózkodnak.

Érthetően köszönjön és nézzen félreérthetetlenül arra, akinek köszön, amikor 3-4 lépés távolságra megközelíti a másikat!

A köszönés formái:

- A napszaktól függően elfogadott köszönés, "jó reggelt", "jó napot", "jó estét", "jó éjszakát kívánok". Ha igazán udvarias akar lenni mindig használja "kívánok" szót. A gyerekeket a "szervusz", a "szia" szavakkal üdvözölheti. Búcsúzásra a "viszontlátásra" szó a legmegfelelőbb.
- Ma már a gyerekek többsége tegezi szüleit, nagyszüleit, szűkebb, tágabb, családtagjait. Ebben az esetben szüleinek, nagyszüleinek természetesen köszönhetnek "sziával", "szervusszal". Velük szemben is legyen tisztelettudó, és az alapvető szabályokra ügyeljen!
- Vannak hivatalos köszönések: a katonák "erőt egészséget" kívánnak, a bányászok "jó szerencsét" mondanak.
A katonák köszönés nélkül is tudják üdvözölni egymást: ez a tisztelgés. Valamikor a harcosok sisakot viseltek ez teljesen eltakarta az arcukat, ha találkoztak, felemelték a rostélyt így mutatták meg az arcukat. Ez maradt meg a tisztelgésben.

Kép

A köszönéshez hozzátartozhatnak még kiegészítő tevékenységek: a kézfogás, a kézcsók, a kalapemelés.
A kézfogás alapvető szabályai: mindig az idősebb nyújt kezet a fiatalabbnak, a nő a férfinak, a vezető a beosztottnak, az oktató a tanulónak, a magasabb beosztású az alacsonyabb beosztásúnak. A másik fél abban az esetben se tolakodjon a kézfogással, ha az előbb felsoroltak valamelyike elfelejti a kezét nyújtani. Ilyen esetben elmarad a kézfogás. Ha a kézfogás előtt ül illik felállni és úgy fogadni a nyújtott kezet. Nem illik hosszasan fogni a másik kezét, nem szokás szorongatni, ropogtatni, erősen rázni a társ kezét

B E M U T A T K O Z Á SKép

 

Az a legszerencsésebb eset, ha van közös ismerős, aki lebonyolítja a bemutatást.

Alapszabály:     _ mindig a férfit mutassuk be a nőnek.

                           _ a fiatalabbat az idősebbnek    

                           _  az új beosztottat a főnökének.  

Néhány kivétel:
 •   Egy fiatal nőt, akkor mutatunk be egy férfinek, amikor az, idősebb, még akkor is, ha a szabály azt mondja, hogy a férfinek kell bemutatkoznia. Ebben az esetben a korosztály elsőbbséget kap.
 •   Az egyedülálló személyeket mutatják be a pároknak, és nem fordítva. Amikor a társaságnak egy személyt mutatunk be, akkor elmarad a társaság személyeinek bemutatása.
 •   Beteg személynek kivétel képpen, mindenkit bemutatunk .
 •   Ki fog feállni és ki marad ülve? az első szabály: egy férfi mindig fel kell álljon, amikor valakit bemutatnak neki. Kivételt képeznek, az ápolók és a betegek. a második szabály: egy nő mindig ülve marad.
 •   Hogyan mutatkozz be? amikor sok a vendég, vagy valaki elfelejtett bemutatni, akkor te magad mutatkozol be.

      

 A bemutatott személy nevét mondjuk érthetően. Először a nő nyújtja a kezét, a bemutatott vendég kézfogással viszonozza a kéznyújtást. Ha asztaltársaságnál történik a bemutatás, a nőknek nem kell felállni, kivéve, ha a bemutatott személy időskorú, vagy tekintélyes személy

A férfi viszont mindig felállva köszönti a bemutatott nőt.


Tegeződés? Magázódás? És ki kezdeményez?
A kérdés nem tűnik bonyolultnak, ha egyidős és azonos nemű személyekről van szó, ám akkor már sokan gondolkodóba esnek, amikor valamelyik tulajdonság eltérő. A legnagyobb kérdés pedig általában az, hogy mégis kinek illik kezdeményezni?
Az etikett szerint az azonos neműeknél a magasabb rangú, eltérő neműek esetében pedig a nő joga a kezdeményezés, sőt ez utóbbi akkor is elsőbbséget élvez, ha nála jóval magasabb rangúval áll szemben. Ez utóbbiból következik, hogy a férfi nem kezdeményezhet tegeződést a nővel, de vissza sem utasíthatja, az ugyanis sértésnek számít.
Mint ahogy azt említettük is, a tegeződés az azonos korúak és neműek között általában nem okoz gondot, érdemes azonban tudnod, hogy mindez nem jogosít fel arra, hogy bárkit letegezz: hiába egyidős veled egy idegen, csak úgy letegezni illetlenség, akkor pedig főleg, ha hivatalos feladatát végzi - például banki alkalmazott, aki téged ügyfélként kezel.

Jó, ha tudod!
Idős emberektől elfogadható, hogy egyoldalúan tegezzenek egy fiatalt, ez azonban nem jogosít fel minden esetben arra, hogy te is visszategezd őket! 

 

 A bemutatkozás utcán is ugyanúgy zajlik le, mint társaságban.Ha egy fiatal pár sétál az utcán és találkoznak a lány barátnőjével , akkor  ha meghitt a barátság, feltétlenül be kell mutatni a fiút a barátnőnek, felületes barátság esetén ez nem fontos. Addig a pár percig, még a két barátnő  beszélget, a fiú félrevonul., de tilos visszaélni a türelmével,és hosszan pletykálkodni.

Ha nem kerül sor a bemutatásra, a férfiak számára ilyen esetben is szabály, hogy legalább egy fejbólintással köszöntse a barátnőt.

KÖSZÖNÉS TALÁLKOZÁSKOR.

 

Kép

 A köszönés az első udvarias üdvözlési forma. Egy egyszerű köszönés, egy kis gesztussal, valaki iránti tiszteletről tanúskodik.

 •   Senki sem lehet annyira jelentéktelen, hogy ne érdemeljen meg egy köszönést. íme néhány alapszabály:

 •   Egy társaságban, az köszön előbb, aki utoljára érkezik meg.   A köszönést viszonozni kell, ellenben megsértheted a társadat.

 •   Ha egy helységbe belépünk, előbb köszönünk az ott tartozkódoknak. Ez érvényes a vendéglőkre, várótermekre, vonatfülkékre, felvonókra, üzletekre.

 •   Egy kézszoritás után, a személy mindig megáll és egy beszélgetést folytat.

 

A köszönésnél az udvariasság általános szabályai érvényesülnek.Tehát a férfi köszön előre a nőnek, a fiatalabb az idősnek./ De eltérően az általános szabályoktól, egy fiatal hölgy köszönjön csak előre idős férfiismerősének./Ha valaki olyan helyiségbe lép be, ahol már tartózkodik valaki, köszönni kell előre, tekintet nélkül arra, hogy odabent férfiak, fiatalabbak vannak.

Az utcán is érvényes a szabály, hogy a férfi köszön előre, de ha egy nő hátulról megelőz egy ismerős férfit, neki kell ráköszönnie.

Találkozásoknál illendő a kézfogás.Ennek is vannak szabályai, melyeket illik ismerni.

                      -- mindig az idősebb nyújt kezet a fiatalabbnak

                     -- a nő a férfinak

                    -- a főnök a beosztottnak.

 A másik fél abban az esetben sem tolakodjék a kézfogással, ha az előbbiek valamelyike elfelejtette a kezét nyújtani. Ilyen esetben a kézfogás elmarad.

Néha még divat találkozásnál a kézcsók. A kézfejet zárt ajakkal kell érinteni, nem cuppantunk.  Nagyon bizalmaskodó jellegű, ha a kézfej helyett a csuklót, vagy a kart csókoljuk meg.  Tilos a nőnek kikényszeríteni a kézcsókot azzal, hogy kézfejét a férfi orra alá dugja. Kézfogásnál, ha kesztyűt viselnek, a férfi lehúzza kesztyűjét, a nő azonban nem.

Ha ismerősünk többedmagával jön velünk szemközt, köszönjünk társainak is, még ha nem is ismerjük őket. És fordítva, nekünk is kell fogadnunk a köszönést, ha mi vagyunk társaságban.

 

 

EGY KIS ISMÉTLÉS

 


Alapvető illemszabályok
Köszönés:

¦ Felnőtteknek a napszaknak megfelelően, hölgyeknek életkoruk figyelembevételével köszönj!
Bemutatkozás:

A bemutatás szabályai, ha te vagy a harmadik:: - férfit a nőnek, -  fiatalabbat az idősebbnek, - kisebb rangút a magasabb rangúnak, - fiatal lányt idősebb férfinak.

¦ Érthetően mutatkozz be!

¦ A férfi kezdi a bemutatkozást, nevét érthetően mondva.

¦ A nő nyújtja mindig elsőként a kezét. Ha ül, nem kell felállnia.

¦ A férfinak mindig állva kell üdvözölnie partnerét.

¦ Fogadd el a kézfogásra nyújtott kezet, a te kézfogásod legyen határozott, de ne erőfitogtatás.
A jó kézfogás jellemzője, amikor a hüvelykujjak töve találkozik egymással. Nem mindegy azonban, hogy eközben felfelé, vagy lefelé fordul-e a tenyér. A lefelé fordított tenyér domináns jellemről tanúskodik, azt sugallja, hogy ő az irányító. Aki felfelé fordítja tenyerét, jelzi a fegyvertelen jó szándékot, de egyben egyfajta alárendeltséget is jelöl, ami jelentheti azt is: a másikat tartom magasabbra önmagamnál. A „döglött hal” típus lagymatag, nincs tónusa, és – főleg ha a kéz közben még nyirkos is – olyan asszociációt válthat ki, aminél szinte mindegy, hogy mit akart a másik ember mondani, erőtlennek, tartás nélkülinek fogják őt gondolni.  A „csonttörő” típusú kézfogás azt sugallja, hogy az adott személyből hiányzik az empátiás készség, nincs tekintettel a másik ember érzelmeire, felülkerekedni, uralkodni akaró típust jellemez.

¦ Asztalon nem nyúlunk át kezetfogni!

¦ A házigazda a vendéget előbb a feleségének, majd a többieknek mutatja be. A nők ülve maradhatnak.

¦ A tegeződést mindíg az idősebb, a nő, vagy a rangban magasabban álló kezdeményezi!
 Társaságban:

¦ Nem illik sugdolózni. Tapintatlanság. Hívd félre a partnered és úgy mond el, ha problémád akadt

¦ Ha nem érzed jól magad, akkor se vágj unott, ásítozó képet. Ne rontsd el rossz hangulatoddal mások jókedvét.

¦ Ne kiabálj át a másik asztalhoz!

¦ Beszélgetés közben hallgasd végig a másikat, ne vágj a szavába.

¦ Társaságban ne beszélj idegen nyelven pároddal, ha a többiek nem értik.

¦ Társaságban a telefonodat kapcsold ki, vagy ha fontos hívást vársz,némítsd le.

¦ Beszélgetés közben illetlenség zsebre tenni a kezed, összefonni a karod és turkálni a hajadban

¦ Ülésnél ne pózolj! A nők keresztbe tett lába szexis, de ha nem ezt akarod elérni, tedd egymás mellé a lábaidat.

¦ A helyfoglalásnál a nők ülnek le elsőként, a férfiak utoljára. 

¦ Hölgy távozásakor a férfiak felállva köszönnek, a hölgyek ülve maradnak. 

Hogy viselkedjünk az utcán? 
 

 

Kép

 

 •   Amikor kilépünk a házból, fontos, hogy rendezettek, tiszták legyünk, a megfelelő ruhát viseljük, meg legyünk fesülködve, még akkor is, ha csak kenyérért lépünk le a boltba.

 •   Az utcán, csak diszkréten figyeljük meg az embereket.

 •   Ne tegyünk hangos megjegyzéseket az emberek öltözékéről.

 •   Ne hallgassuk és ne szóljunk bele másnak a társalgásába, még akkor sem, ha érdekel amiről beszélgetnek.

 •   Egy baleset esetében, ha ismerjük a módjat, ne óvakodjunk segítséget nyújtani.

  Megengedethetetlen hibák

  Vannak olyan dolgok, amelyeket egy jól nevelt személy nem követne el az utcán. Annak ellenére, hogy ezek banálisak, a mindennapi életben gyakran előfordulnak.

 •   Ne dobjuk el az utcára a szemetet. Keressünk egy szemetes ládát, vagy tartsuk magunknál, ameddig haza érünk és ott eldobjuk.

 •   Az utcán nem illik a harisnyánkat igazítani. Ehhez keressünk egy eldugodtabb helyet.

 •   Nyilvános helyen ne fésülködjünk, ne töröljük cipőnket, ne tisztítsuk a körmünket stb

 •   Egy civilizált ember nem cigarettázik az utcán. Ha az utcán egy férfi, cigarettával a szájában sétál, nem lep meg, viszont, annal inkább visszataszító egy nő ugyanígy.

 •   Illetlenség az utcán enni

 

 KÖZLEKEDÉS SZABÁLYAI JÁRDÁN, TÁRSASÁGBAN.

 

 Ha ketten megyünk, engedjük a jobb oldalra a velünk jövő idősebbet, nőt.

 Hármas társaságban a középső és a jobboldali a legjobb hely, ezért a férfi menjen a járda szélén, és belülre kell engedni az általunk becsült személyeket.Ha eső esik, a védett eresz alá kell engedni esernyő híján, ha van ernyő, feje fölé tartjuk. Tehát alapszabály, hogy a nő, vagy az idősebb ismerős megy a jobbik oldalon, tehát ott, ahol kevésbé van kitéve közlekedési veszélynek.. Hármas séta esetén két férfi mindig közrefogja a nőt, éppúgy két nő is közrefogja a férfit. Ha a két nő közül az egyik koros, a  középső hely őt illeti meg.

 Lehetőleg ne menjünk háromnál többen egy sorban. Ha a szemközt jövők miatt kitérésre kényszerülünk, ne válasszuk szét a szembejövők csoportját, ne vágjunk közéjük. Ha nagyon keskeny járdán megyünk, a párok közül a férfi lépjen le az úttestre.  Ha valaki félreállva nekünk csinál helyet, udvariasan köszönjük meg.