Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ITALOK FOGYASZTÁSA

 

 

SÖR

A sört palackban, vagy kancsókba töltve tehetjük az asztalra.  2-3 dl-es  poharakat tegyünk fel, megfelel a vizespohár is. Töltésnél   tartsuk poharunkat kissé ferdén.

 

BOR

Lehetőleg    a család, a vendégek ízlésének megfelelően szolgáljunk fel édes vagy nem édes borokat.   Lehetőleg borospoharakat terítsünk fel.

 

 

  Az ásvány - vagy szódavízről egyébként az egész étkezés során folyamatosan gondoskodjunk !


                                                                      Az ablak bezárásához kattintson a képre!

 

Bohém NagyZsoló - Megamix 2008 (Original)

Zeneletöltés Ingyen

 

 

 

Egyáltalán ne töltsük csordultig a poharakat, mert kilötyöghet. Mindig állva, egy kézzel töltsünk a vendég poharába.   Először magunknak töltsünk egy kortyot, annak megállapítására, hogy fogyasztható-e az ital. Poharat csak akkor töltsünk újra, ha az kiürült. Ha valakinek nincs szándéka  tovább inni,       ne erőltessük. Nők  ne töltsenek maguknak soha, hanem kérjék meg   a társaság egyik férfi tagját.

  

Lehetőleg  ne nyúljunk addig a pohárhoz, még a házigazda fel nem emelte a saját poharát. A férfi  koccinthat jobb és baloldali  asztaltársával.  A koccintást   az idősebbek kezdeményezik. Ha a házigazda a társaság egy nőtagjával koccintott, folytatnia kell az asztalnál ülő valamennyi nővel. A pohár fogásánál  a kisujjunk maradjon a helyén, ne emeljük magasba.

 

 

Az első pohárköszöntőt a házigazda, vagy a házigazda vendégei közül a legtekintélyesebb mondja el. Általában az egyes fogások közötti szünetben szokás elmondani.

 

 

Ha a szónok az ünnepeltre emeli poharát, az egész társaság köteles   felállni, koccintani és inni .

             

DOHÁNYZÁS

Kép

Utcán lehetőleg a nők   ne gyújtsnak rá,  a férfiak ezt megtehetik. Köszönéskor a pipát, cigarettát  vegyük ki a szájunkból, ugyanígy beszélgetés közben is. Addig  ,még valaki eszik az asztalnál, nem illik rágyújtani. Ha  tüzet adunk valakinek, a cigarettát vegyük ki a szájunkból. Ha valaki pipázik, feltétlenül kérjen engedélyt a rágyújtásra,sokan nem állhatják a pipafüstöt. 

Az igazi dohányosok  kiveszik a gyufát  a tűzzel kínáló kezéből, és maguk gyújtják meg cigarettájukat. A fiatalok  adjanak tüzet az idősebbeknek. Ezt ugyan megtehetik az idősebbek is, de először saját cigerettájukat gyújtsák meg. Ha egy férfi nőtől kér tüzet,  ne a nő gyújtsa meg a gyufát, hanem adja át  a dobozt a férfinak, hadd szolgálja ki magát. Egy nő még idős férfinak   sem ad soha tüzet, nem veszi el a feléje nyújtott gyufát, megvárja, hogy neki szolgáljanak tűzzel.