Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E S K Ü V Ő I T E E N D Ő K

2010.10.26

AZ ESKÜVŐ

Kép

 

V E N D É G L I S T A

 A tervezett házasságot az eljegyzéshez hasonlóan tudatják a szülők a rokonsággal, az ismerősökkel. Az értesítéseket, meghívásokat legalább 3 héttel az esküvő előtt el kell  küldeni.
A legjobb, ha meghatározzuk, hány vendéget akarunk meghívni, és csak ezután látunk hozzá a névsor összeállításához. Régen a menyasszony szülei állították össze a listát. Általában a menyasszony szülei rendezik a vacsorát, és az ő nevük szerepel a meghívókon házigazdaként. A lista összeállításánál vegyük figyelembe, hogy a meghívottaknak körülbelül kétharmada nem jelenik meg, ezért nyugodtan invitálhatunk több vendéget.

Mindenképpen a családot és a jó barátokat részesítsük előnyben. Nem kötelező meghívni barátaink partnerét, különösen ha nem is ismerjük, ellenben házaspárok vagy jegyespárok mindkét tagját hívjuk meg. Általában nem szokás meghívni két olyan embert, akik nem kedvelik egymást (pl. elváltak). Kerüljük az exbarátnők és -barátok meghívását is.

A koszorúslányok (menyasszonyi kíséret)

Kép

A menyasszonyt számos koszorúslány kísérheti, de legalább egyiküknek a vőlegény családjából kell lennie. A feladatuk, hogy segítsék a menyasszonyt, és vigyék az uszályát vagy fátylát. Férjezett asszonyok is lehetnek koszorúslányok, ahogy nagyon fiatalok is. Az első koszorúslány általában a menyasszony legjobb barátnője, esetleg rokona, de lehet a legidősebb lány is az első koszorúslány, aki segít az öltözködésnél, és elkíséri a templomig. Felelős a többi kísérő viselkedéséért.

A VŐFÉLYEK

A nagy tempomi esküvőknél szükség lehett arra, hogy a vőfélyek segítsenek a miselap kiosztásánál, ellenőrizzék, van-e elég ülőhely a legközelebbi rokonok, és család számára, továbbá ők vezetik a helyükre a vendégeket. Fontos, hogy ismerjék a meghívottakat, ha mégsem, akkor kérdezze meg, hogy a menyasszonyhoz vagy a vőlegényhez tartozik, mivel a menyasszony vendégei a templom bal oldalán foglalnak helyet (ha szemben állunk az oltárral), a vőlegény vendégei pedig a jobb oldalon.

 

Kép

 

Az esküvő napja

Kép
 


 A vőfélyek legalább félórával a szertartás előtt érkezzenek a templomba, hogy legyen idejük kiosztani a miselapokat, és ellenőrizzék hogy az első sorokat meghagyták-e a közvetlen család számára. A násznagy tíz percel a szertartás kezdete előtt legyen ott a vőlegénnyel, és a menyasszony érkezéséig jobb oldalon, az első padsorban üljenek. A menyasszony előtt jön az édesanya és a koszorúslányok, legutoljára a menyasszony, általában édesapja kíséretében.

 

Kép

Az anyakönyv aláírása után a menyasszony és kísérete igazítsa meg az uszályt és a fejdíszt. Elsőként az ifjú asszony férje bal oldalán jönnek ki a templomból. A násznagy és a vőfélyek segítenek, hogy ne maradjon ki senki a csoportképből. Ezután a házaspár rögtön elindul a bankett helyszínére, hogy az első vendég érkezéséig legyen idejük pihenni.
A bankettre általában a menyasszony szüleinek a házában kerül sor. Persze tarthatják szállodában, étteremben, kertben, hajón is.

- A reggeli vagy délelőtti esküvőt rendszerint állófogadás, illetve meleg ebéd követi, és az ifjú pár délután 4-5 óra körül távozik.
- A kora délutáni esküvőt általában svédasztalos állófogadás követi, a tortát késő délután szolgálják fel, és az ifjú pár este 7 óra felé távozik, hacsak nem folytatódik este is a lakodalom.
- A késő délutáni esküvőt svédasztalos vagy meleg vacsora, zene tánc követi, az ifjú pár általában éjfél körül távozik.

Bármikor is van a bankett, az italok közül ne maradjon ki a pezsgő, és mindenképpen rendeljünk elegendő üditőt. 

 

 

 A szülők egyezzenek meg egymással, ki mit vállal a költségekből.Kölcsönös megegyezés alapján kérjenek fel tanúkat. Ezek általában a családhoz közel álló személyek közül kerülnek ki. Az esküvőre általában a fiatal pár, a tanúk és a  szűk családi kör megy.  A menyasszony vigyen  az esküvőre fehér virágcsokrot. Erről előre gondoskodjék a vőlegény s küldesse a menyasszony lakására. A házasságkötés hivatalos aktusa után az ifjú pár  és kíséretük   a menyasszony szüleinek lakására megy, ahol kezdetét veszi  az ünnepség, a lakodalom.

 

Nászajándék

Sok pár készít listát azokról az ajándékokról, melyekre szüksége van, megkönnyítve ezzel a választást a vendégek számára. Bár minden meghívottnak illik ajándékot hoznia, a meghívóhoz mégse mellékeljük az ajándéklistát. Egyesek mindenféle útmutatás nélkül, maguk akarják kiválasztani az ajándékot. Tagadhatatlan viszont, hogy a listák nagyon hasznosak, hiszen biztosítják az ifjú házasok számára mindazt, amire szükségük van az önálló élet megkezdéséhez, és elkerülhetik, hogy kettőt kapjanak valamiből.

Lehetőleg különböző értékű ajándékokat soroljuk fel. Mindig írásban köszönjük meg a nászajándékot. Ha az esküvő előtt megkaptuk, lehetőleg azonnal válaszoljunk, mert utána elárasztanak minket az ajándékok, és sokkal kevesebb időnk lesz a hálálkodásra. 

Kép

Kiment már a divatból,  hogy rangsor szerint ültessük asztalhoz a vendégeket, mégis fontos, hogy jól meg legyen tervezve az ülésrend, különösen egy esküvőnél. A vendégek elhelyezését nem lehet a véletlenre bízni : nagy szerepet játszik az ültetésnél, hogy ki kihez illik. Az esküvői vendégsereg  igen sokrétű, egyesek nem ismerik egymást, másokról tudjuk, hogy nem rajonganak ismerősük társaságáért. Az is előfordulhat egyeseknél, hogy egyszerűen rossz beszélgető partnerek, nincsen közös témájuk.

Érdemes a vendéglistát átnézni a szülőkkel és ez alapján  velük együtt elkészíteni az ülésrendet. Ők bizonyára jobban ismernek egyes vendégeket, mint az ifjú pár, így közösen ügyesebben el lehet dönteni, hogy ki mellé kit lehet ültetni, hogy biztosítva legyen a jó hangulat.

Természetesen van egy-két alapszabály, ami meghatározó  az ülésrend összaállításánál, így például az asztalfőre csakis a nap főszereplői, a fiatal házaspár kerülhet, mégpedig a menyasszony mindig a vőlegény jobb oldalára. Ezt a két helyet feltétlenül jelezze külön dekoráció is. A mellettük lévő helyek -  patkó formában elhelyezett asztalok  esetén a szemben lévő helyek - a szülőket illetik meg. A menyasszony mellé apósa kerül, a vőlegény mellé pedig anyósa.  Ha az asztal egyszerű, hosszú , akkor a menyasszonnyal szembe ültessük édesapját, akinek oldalán viszont a vőlegény édesanyja foglaljon helyet. Ez az ülésrend szinte mindig mérvadó. 

Csak ezek után vegyük tervbe  a nagyszülők, keresztszülők , testvérek, más rokonok  és barátok ülésrendjét.  Általában az a szabály, hogy az idősebb vendégek előrébb ülnek a fiatalabbaknál, de ehhez nem kell mindig ragaszkodni. A gyerekek és a fiatalabb testvérek helye általában az asztal végén van.  Amennyiben az eskető papot is meghívjuk  a lakodalomra, tisztelet helyet adjunk neki a fiatal pár közelében, esetleg a menyasszony édesanyja melletti helyet. A  biztonság kedvéért tartsunk néhány helyet szabadon, esetleges váratlan vendégek számára is.

 

 Az esküvői ebédnek, vacsorának jellemző mozzanata a sok pohárköszöntő. Ezeknek sorát a családnak valamelyik idősebb tagja nyissa meg. A vendégek is mondhatnak tósztot, de lehetőleg fogják rövidre mondandójukat. Az esküvő utáni napokban köszönjék meg a fiatalok az ajándékokat, vagy személyes látogatás alkalmával,, vagy írásban.

 

Kép

Következzék egy kis történelmi áttekintés az esküvői szokásokról :

 

Érdekességek
Esküvői hagyományok, esküvői babonák

 

Mint az ember életének fontosabb eseményeire, az esküvő napjára is számtalan hiedelem vonatkozik, sok babona, illetve hagyomány rögzült. Vannak olyan hagyományok, amelyek szépek és jó ha ismeritek őket. Ugyanakkor sok olyan babona is kötődik ehhez az eseményhez, hogy ha mindegyiknek meg szeretnétek felelni jobb, ha ki sem mozdultok az esküvő napján otthonról. Ezért mindenki saját belátása szerint döntse el: figyelembe veszi őket, vagy sem, melyikkel tud, vagy akar azonosulni, melyikkel nem.


A menyasszony kezének megkérése

 

 

Régen a vőlegény a lány apjának engedélyét kérte a lánya elvételére, amely alkalommal a hozomány megvitatására is sor került. Mára már ez a fajta lánykérés nem jellemző. A tradicionális szokásokat követők az esküvői ceremónia részeként a vőféllyel mennek a menyasszonyért és kérik ki a háztól.


Menyasszonyi ruha

 

 

Kép

Menyasszonyi ruha fehér színének választása az ókorra vezethető vissza. Bár mára ez a jelentése elhalványult, régebben a menyasszonyi ruha a tisztaságot és a szűziességet jelképezte. Napjainkban egyre gyakoribb, hogy nem fehér ruhában állnak a menyasszonyok az oltár elé, noha sokan – kevésbé gondolva annak szimbolikájára – egyszerű, nemes szépsége miatt választják mégis a fehéret. Számtalan babona született arra vonatkozóan, miszerint szerencsétlenséget hoz, ha a menyasszony is dolgozik az esküvői ruha elkészítésén, vagy ha az esküvő előtt a vőlegény meglátja a menyasszony ruháját.

 

Esküvői fátyol

 

Kép

A fátyol az ártatlanság és lányság jelképe az esküvőn. A babona szerint a fátyol megvédi a menyasszonyt a szemmel veréstől, de a régi germán hit szerint a gonosz démonoktól. A fátylat csak az esküvő napján szabad a menyasszony hajába tűzni, mert máskülönben hamar megromlik házassága. A fátylat csak a menyasszony hordhatja, azt mondják az a koszorúslány, aki felpróbálja a fátylát, elcsábítja majd az ifjú férjet.

 

Cipőtalp

 

Török szokás szerint a menyasszony új esküvői cipője talpára írja hajadon barátnőinek nevét, mivel azt tartják, az a hajadon köt legközelebb házasságot, akinek a lakodalom után a neve olvasható marad rajta.

 

Menyasszony torta

 

Kép

 

A menyasszonyi torta szimbóluma szintén az ókorba vezethető vissza, ahol a menyasszony fején egy tortát törtek össze a termékenység jelképeként.

 

Koszorúslányok

 

Kép

A hagyomány szerint a koszorúslányoknak az a feladata, hogy megvédjék a menyasszonyt. Mindannyian ugyanolyan ruhát viselnek, hogy ezzel megtévesszék a rossz szellemeket. Más értelmezés szerint a koszorúslányok a menyasszonyétól eltérő ruhát viselnek, és még a vőlegény előtt lépnek be a templomba, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Persze ez a babona is többféle verzióban él, így például egy másik változat szerint a koszorúslányok a menyasszony lakóhelyéről származó lányok, akiknek az esküvőn nyílik esélyük arra, hogy ők is mielőbb elkeljenek, és azért viselnek egyforma ruhát, hogy esélyeik egyformák legyenek.

 

Rózsasziromszórás

 

Kép

Az egyik legszebb szokás, hogy az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok rózsaszirommal hintik tele. A termékenység szimbólumán túl a rózsaszirmok segítenek elegyengetni a házasság sokszor viszontagságos útját.

 

Rizsszórás

 

Kép

 

Ázsiából származó ősi szokás, amely során az összegyűlt násznép az esküvői szertartást követően dobálja meg az ifjú párt rizzsel. A rizs a rózsasziromhoz hasonlóan a termékenységet szimbolizálja.

 

Menyasszony-, menyecsketánc

 

 

Kép

 

A menyasszonytánc minden lakodalom központjában áll, a hagyományok szerint ezzel biztosítva a fiatal pár jövőjének alapjait. Mindenki, aki felkéri a menyasszonyt táncolni, egy kalapba pénzt dob, amelyet az esküvő végén megkap a fiatal pár. Egyes helyeken menyasszonyi ruhában, míg máshol piros menyecske ruhában szokás végig táncolni a menyasszonynak.


Pohártörés

 

Zsidó hagyomány, amelynek eredete Jeruzsálem elfoglalására és templomának lerombolására vezethető vissza. „Emelem Jeruzsálemet örömöm tetőpontjára!” (Zsoltárok 137:). Eszerint még a legboldogabb pillanatokban is meg kell emlékezni a zsidóság rossz helyzetéről, a Szentély hiányáról és a szellemi-fizikai pusztulásokról. Vannak, akik külön e célra vesznek egy poharat, míg sokan azt a poharat törik el, melyre az esküvői áldásokat mondták és az ifjú pár ivott belőle. A vőlegény jobb lábával rálép a földre helyezett üvegpohárra. Természetesen a legfontosabb, hogy minden jelenlevő gondoljon ennek a szimbolikájára. A pohártöréshez is társul több babona, így például az egyik legelterjedtebb az, miszerint addig lesz boldog a házasság, míg a pohár darabjaiból újra össze nem áll.


Cseréptörés

 

Germán szokás szerint az ifjú párra leselkedő rossz szellemeket cserép és porcelán tárgyak összetörésével üldözik el. A cserép és porcelánedényeket általában a menyasszony és a vőlegény töri össze, hogy ezzel boldogságuk tartós legyen, majd az összetört cserepeket közösen söpri össze, szimbolizálva összetartozásukat.

 

Régi, új, kék és kölcsönkapott

 

Kép

 

Ez az angolszász szokás egyre elterjedtebb hazánkaban is. Eszerint az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell valami régit, valami újat, valami kölcsönkapott dolgot és valami kéket, hogy mind esküvője, mind házassága boldog legyen. A régi a menyasszony eddigi hajadon életét szimbolizálja, az új a most induló életszakaszt. A kölcsönkapott a barátságot és a szerelmet jelképezi, hisz ezekre ugyanúgy vigyázni kell, mint a kölcsönkapott dolgokra. A kék a hűség szimbóluma.

 

Csokordobás

 

Kép

A menyasszony az esküvő után háttal az összesereglett hajadon lányok elé áll és közéjük dobja a csokrát. A hagyomány szerint, akinek sikerül elkapnia, az lesz a következő menyasszony.


Harisnyakötő

 

Kép

 

A csokordobás analógiájára kialakult szokás, amikor a vőlegény a násznép jelenlétében veszi le kedveséről a harisnyakötőjét, hogy azután a nőtlen fiatalemberek közé dobja. Természetesen az lesz a következő vőlegény, aki elkapja a harisnyakötőt.

 

Menyasszony átvitele a küszöb felett

 

Kép

A közös élet kezdetének szimbóluma. A régi hiedelmek szerint az ifjú párt megzavarni készülő rossz szellemek a küszöb alatt bújnak meg, ezért legyőzve az utolsó akadályt a férj ölében emeli át feleségét a küszöbön, becsapva a gonosz szellemeket, hogy csak egy ember lépett be a házba.

 

Lakás feldúlása

 

E hagyomány lényege, hogy a vendégek rendetlenséget teremtenek a lakásban, esetleg elbarikádozzák az ajtókat is. Ez szimbolizálja, hogy a házasság sokszor hoz megpróbáltatásokat életükben, amelyeket együtt kell megoldaniuk.


Kenyér és só

 

Az esküvő után az ifjú párt kenyérrel és sóval kínálják, amiből mindketten esznek egy-egy falatot, annak jeléül, hogy innentől együtt osztoznak mindenen közös életükben. Szimbolizálja továbbá azt, hogy az életük során soha ne kelljen éhezniük.

 

Kisfiú az esküvőn

 

 

Kép

 

 

E szokás szerint, azért, hogy a párnak fiúgyermeke legyen, a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek a lakodalom során, míg kínai hagyomány szerint a nászágyon forgatják meg.


Konzervdoboz

 

Kép

Ez a modernkor szülötte amerikai szokás tulajdonképpen a germán eredetű cseréptörés szimbolikájára épül. Eszerint az ifjú pár autójára sörös-, üdítős- és konzervdobozokat kötnek, amelyek menet közben az úton csörömpölve elriasztják az ártó, gonosz démonokat

 AZÉRT EGY KIS HUMOR ITT IS ELFÉR

 

Kép

 

Kép

 

Kép