Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Randevúzás szabályai

2010.10.28

 

 

Kép

 

 

                Egy kis randevú illemtan

¦ Randevút a férfi kezdeményezzen. Ezt  teheti személyesen, telefonon, vagy  kézzel írt levélben. Az  e-mailt  és az sms-t  lehetőleg kerüljük.  (Egymást régóta és jól ismerő partnerek esetében megengedett.)

 

 

Kép

 

 

¦ A pontosság mindkét félre nézve kötelező. Nem illik késni!

¦ A randevú helyszínét  a férfi határozza meg, természetesen  illik a partnert  megkérdezni, hogy  a helyszín  megfelelő-e?

 

 

Kép

¦ A férfi tervezze el előre a randevú programját. A szerény anyagi nem szégyen, de az ötlettelenség kiábrándíthatja a partnert. A randevú programját jó előre megbeszélni, hogy az öltözék is összehangolt lehessen, egyik fél számára se okozzon  kellemetlen érzést. ( Az öltözéket akkor is jó tisztázni, ha meglepetésprogram készül.)

 

Kép

 

¦ Érdemes betartani a fokozatosság elvét!  A férfinak nem szükséges az első randira virágcsokorral érkeznie és a legelegánsabb étteremet választania. Kezdetnek elegendő egy szál rózsa is, hiszen  ha a találkozások ismétlődnek, randiról randira újabb és újabb ötlettel kell előáállnia.

 

Kép

 

 

¦ Ha a férfi partnere másik városban lakik, illő utánajárni, milyen programra adódik lehetőség. Ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy széttárt kezekkel ezt kelljen mondania: - "Drágám én nem ismerem ezt a várost.

 

¦ A férfi tegye mindig egyértelművé, ha valahová meghívja partnerét, hogy az ő vendége. A "Megiszunk valamit?" -helytelen kérdésfelvetés, mivel azt sugallhatja, hogy ki-ki fizeti a maga italát. A "Meghívhatlak egy kávéra?" - magában foglalja és egyértelműsíti a meghívást, hogy a meghívó állja a számlát.

 

Kép

 

¦ Általános szabály, hogy a számlát a férfi állja, azonban a nőnek nem illik ezt kihasználni.Tartós kapcsolatoknál ajánlott előre  tisztázni, ki milyen arányban vállal anyagi hozzájárulást a programok költségéből.

 

¦ Fontos az őszinteség és természetesség. Soha ne mutassunk mást, mint akik vagyunk. Tapintatosan közöljük, ha nem szeretnénk újabb találkát.  

 
Öltözék:

¦ Az öltözék tükrözi a személyiséget, az életszínvonalat, az életstílust és az életfelfogást is. Ruhánk legyen rendes és ízléses. Lehet jól öltözködni kevés ruhával is, csak tudni kell, mikor mit kell felvenni.szimbólumokkal tüntettük fel   Az öltözködés is művészet, olyan mint egy megkomponált kép, ahol minden a helyén és összhangban van.

¦ Az ápolt haj, fogsor alapszabály. A kellemetlen szájszag kiábrándító. Segít egy tik-tak vagy szájspray , esetleg cukorka. Randin nem illik rágógumizni.

¦ A cipő mindig legyen tiszta! A cipő is sokat elárul viselőjéről.

 

Kép

 

Udvariassági szabályok:

¦ llemszabály, hogy a férfi jobbján haladjon a nő, kivétel, ha ott veszélynek van kitéve (pl a közlekedéstől). A lépés tempójában a férfi alkalmazkodjon a nőhöz.

¦ Lépcsőn felfelé elől megy a nő, utána a férfi. (Az estleges balesetek, hátrabillenés, stb esetén a férfi meg tudja tartani a nőt.) - Lépcsőn lefelé viszont a férfi megy elől, (az előző példa itt fordítva igaz.)

¦ Lengőajtón a férfi megy be elsőként, megtartva az ajtót, hogy nehogy  a hölgyre csapódjon.

¦ Vendéglőbe, ismeretlen helyre a férfi lép be elsőként. Nem udvariatlanság ez, hanem a nő védelme. Először is néhány pillantással fel kell mérnie a férfinak, hogy a hely megfelelő-e a társaságában lévő hölgynek.

¦ A férfi feladata, hogy asztalt keressen és  a partner véleményét is kikérve döntsön. A férfi halad elől, a hölgy néhány lépéssel mögötte követi. A legjobb hely jár a nőnek.

¦ Mindig használjuk a ruhatárat. A kabátot nem illik a székre tenni.

¦ Érkezéskor a férfi segítse le a kabátot a nőről! Távozáskor viszont  a férfi veszi fel először a kabátját, utána adja a nőre (hogy ne melegedjen rá).

¦ Nyilvános helyen, asztalnál nem illő fésülködni, szépítkezni, rúzsozni, stb. Erre való a mosdó.

¦ Randevú alatt kapcsoljuk ki a mobiltelefont. Éreztessük partnerünkkel, hogy fontos a számunkra, csak rá figyelünk.