Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                               Kedves Gyerekek !!!

 

 A helyes viselkedésről szeretnék egy kicsit elbeszélgetni veletek, azzal a nem titkolt céllal, hogy közösen elkápráztassuk a felnőtteket, milyen okos, jólnevelt kis lurkókkal vannak körülvéve.

Tudjátok az anyukák és apukák nagyon büszkék tudnak ám lenni  illedelmes gyermekeikre. Hát fogjunk most össze, hogy ne csalódjanak bennetek, vegyünk sorra néhány fontos viselkedési szabályt.

 

Munkánkat segíti egy  illemszabályokat  egybegyűjtő, nagyon értékes képeskönyv, amelynek írója  FÜZESI ZSUZSA, a címe BESZÉLGETŐKÖNYV.

Nagyon szép és kedves illusztrációk teszik még értékesebbé ezt a kiadványt.

 

                MEGHÍVÁS  SZÜLINAPI  BULIRA.

 

 Biztos te is meg szoktad hívni barátaidat a születésnapi uzsonnádra. Nézzük meg, hogyan kell viselkedned, ha te vagy a vendéglátó. Először is időben küldd el a meghívókat, hogy legyen idejük felkészülni vendégeidnek. Szépen felöltözve várd és köszöntsd őket.

Ha a vendégeid közül nem mindenki ismeri a máskat, mutasd be őket egymásnak.

 

                                               

     A  meghívottakat illik megkínálni  előbb hellyel, majd finom falatokkal.  Az asztalnál  te szedj ételből utóljára. Figyelj arra, hogy  mindenkinek jusson.!  Kedvesen kínáld a vendégeidet  ! Vigyázz, ne töltsd színültig a poharakat, mert könnyen kilötyöghet a kakaó, vagy a málnaszörp.

                                                      

Ilyenkor ajándékot is kapsz. Óvatosan csomagold ki ! Ha nem tetszik, vagy már van neked ilyen, ezt nem illik elárulni.Nem bánthatod meg , aki neked örömet akart szerezni. Az ajándékot illik megköszönni, a vendégség végén azt is, hogy eljöttek hozzád.

Ha te mégy vendégségbe:

 Ilyenkor szintén ünneplőbe öltözöl. Illik ajándékot is vinni. Ajándékozni olyasmit szokás, aminek biztosan örül az, aki kapja. Nem az ajándék nagysága, értéke a fontos, hanem a szeretet, amivel átadjuk. Fejezzük ezt ki néhány kedves szóval is.

 

                                

 

 Gyakran virággal  köszöntjük vendéglátóinkat. Páratlan számú szálat illik vinni: egyet, hármat, ötöt stb Ez csak a nagyobb virágokra vonatkozik, mint a rózsa, szegfű, kardvirág. A  mezei virágokból összeállított csokorban nem kell számolni a szálakat.

Végül : nem illik sokáig maradni ! Időben köszönj el vendéglátóidtól és köszönd meg a meghívást.

 

                    VISELKEDÉS     TÁRSASÁGBAN

                                        

                                 Beszélgetés                                                                                       

Beszélgetni nagyon jó, főleg, ha figyelünk a másikra.Ilyenkor szembefordulunk egymással, - hiszen háttal nem lehet társalogni - és egymás szemébe nézünk. Beszélgetés közben nem vágunk egymás szavába.! Ne akarjunk mindenáron a középpontba kerülni. Úgy beszélgessünk, hogy más is szóhoz jusson. Ha mindig csak egyvalaki akar szerepelni, a társaság többi tagja végül elfordul tőle.

 

                         VISELKEDÉS AZ UTCÁN

 

 A járdán nem illik rohangálni, másoknak nekimenni. Ha véletlenül mégis mrgtörténik, akkor bocsánatot kell kérni.

Ha a túloldalra szeretnél átmenni, állj meg a járdaszélen, előbb balra, majd jobbra nézz nem jön-e valamilyen jármű. Nagyobb városokban közlekedési lámpa segíti a gyalogosokat.

 

 Ha kilépsz az utcára, igen sok veszély leselkedik rád. Az úttest  a járműveké, a járda a gyalogosoké. Úgy közlekedj, hogy ne történjen  bajod, de másnak sem.

Néha nagyobb távolságot járművel kell megtenni. Ha buszra , villamosra  szállunk, akkor sem illik rendetlenkedni, futkosni, túl hangosan beszélgetni, másokat zavarni. Fagyival nem szabad felszállni..Ha van elegendő hely, le is ülhetsz. Ám gyakran sok az utas, ilyenkor helyesen teszed, ha átadod az ülőhelyedet az idős néninek, a fáradt, öreg bácsinak.Te pedig megállsz mellette, és kapaszkodsz, nehogy eless egy hirtelen fékezésnél.