Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Widgia flower widgets

 

 

 

                          A    S Z E R E T E T R Ő L

Egyik legnemesebb emberi érzés a szeretet érzése. Sokféle szeretet van, és sok mindent szeretünk az életünkben. De a legfontosabb, hogy mi, emberek, egymást szeressük. A családunkat szeretjük a legjobban a világon. A szüleid téged szeretnek leginkább, te pedig őket. Aki szereti a másikat, az ragaszkodik hozzá, vigyáz rá, segít neki.  Lehetnek gondok, jöhetnek bajok ,a szeretet minden nehézségen átsegít. Ez a csodálatos érzés a szívünkben él. Ki is mutathatjuk egy öleléssel, csókkal, szavakkal is. De nem kell folyton bizonygatni a szeretetet, hiszen, ha igazi a szeretetünk, megérzi az, akinek szól.

 

A szeretet egyik megnyilvánulása, ha odafigyelünk szeretteinkre, és ha szükségük van a segítségünkre, mi kéznél vagyunk és segítünk, ahogy tőlünk telik.

A takarítás, szőnyegtisztítás, mosás fárasztó munka. Főleg akkor, ha a mamának egyedül kell mindent csinálni. Ilyenkor igazán elkél a  segítség.  A gyerekek már kiskorukban is tudnak segíteni a házimunkában. Néhány munkát már egyedül is elvégezhetsz . Ilyen például a porszívózás. De a villanyáram veszélyes, a gép zsinórját  felnőttnek szabad csak bedugni a konnektorba.

 

A portörlés sem ördöngösség, csak nagyon figyelmesen kell csinálni, nehogy véletlenül  leverjünk valamit a polcról, vagy az asztalról.

Sokat segít Anyu munkájában, ha mosogatás után felrakod az edényeket a szárítóra, vagy a polcra, vagy ha eltörölgetsz.

Te segítettél már valakinek ? Nem kell nagyon nagy dolgokra gondolni, néha  az egészen apró szívesség is sokat számít.   Gyakran adódik erre alkalom, pl. a kisgyerek segíthet testvérkéjének a cipőfűzésben. Segítesz akkor is  , ha leviszed a szemetet, ha apróbb dolgokat bevásárolsz a közeli boltban. Nagyobb bevásárlásoknál te is segíthetsz a mamának cipelni a csomagokat. Persze ne a legnehezebb csomagokkal próbálkozz !   Otthon pedig segíthetsz a csomagok tartalmának szétválogatásában, helyrerakásában. Ha ilyenkor a mama szemébe nézel, meglátod, mennyire örül. Hiszen kedves, segítőkész gyermeke van.

Persze a legegyszerűbben úgy segíthetsz anyunak, ha rendet tartasz birodalmadban, a játékaidat és egyéb  holmidat használat után a helyére teszed.

A naptárak is kifejezik a szeretet megnyilvánulásának ünneplését. Ilyenek a születésnapok névnapok, különleges évfordulók.Illik ezekre a napokra mindenkinek figyelni.

 

Ne feledkezz meg te sem  azokról, akiket szeretsz. Jó, ha figyelmeztetjük egymást  ezekre a jeles napokra.   Iyenkor szép ruhát veszünk fel, s a szívünket is ünneplőbe öltöztetjük. Virággal ,apró /akár sajátkezűleg készített / ajándékkal kedveskedhetünk az ünnepeltnek, néhány kedves szó, egy szép vers kíséretében.

 

    

 

     A    T I S Z T E L E T R Ő L 

 

 

 

 

 

Tiszteletet olyan emberek iránt érzünk, akik ezt megérdemlik viselkedésükkel, becsületességükkel, kiváló munkájukkal.

Tiszteljük a szüleinket. mert értünk fáradoznak, vigyáznak ránk, nevelnek, tanítanak, ápolnak bennünket.

Tiszteljük az orvost, aki a tudásával sok-sok beteg fájdalmát enyhíti, segíti gyógyulásukat.

Tiszteljük az idős embereket, akik hosszú életükben  sokat dolgoztak, igen sok fáradsággal felnevelték gyermekeiket.

 

Tiszteljük  az óvónénit, a tanítókat , hiszen ők segítenek abban, hogy eligazodjon  a kisgyerek a a világban, hogy okos, becsületes , tiszteletre méltó  felnőtt váljék belőle. 

 

Tiszteljük a rendőr bácsit, mert vigyáz az emberekre és meg is véd bennünket szükség  esetén. Tiszteljük a péket, aki  hajnalban kel, s a forró kemence  mellett azért dolgozik, hogy friss kenyerünk , zsemlénk, kiflink legyen.

 

Tiszteljük az asztalost, a buszvezetőt, a cipészt, a pilótát, a mentőst , a tűzoltót, az írót, a festőt, a zenészt, mindegyiket a jó munkájáért.

 

      A  SZERETET  EGYIK  JELE  :   A  GONDOSKODÁS 

 

                          HÁZI    KEDVENCEINK 

 

Az állatok is a barátaink . Szeretjük őket , gondoskodunk róluk, otthon érzi k magukat nálunk. S mennyi örömünk van  bennük. Jó  velük játszani, hancúrozni, tanítgatni őket.

Nagyon fontos dolog :  AZ ÁLLAT NEM  JÁTÉKSZER !!!! Ne nyúzzuk, kínozzuk . Csak olyan játékokat játsszunk velük, melyeket ők is kedvelnek.Az állatok a gondoskodást meghálálják, a szeretetet megérzik  és a maguk módján viszonozzák.

  A gondoskodás nemcsak abban nyilvánul meg, hogy játszadozunk velük, hanem megfelelő táplálásukról, tisztántartásukról is kötelességünk gondoskodni.

Bármennyire is szeretünk egy-egy állatot, agyonsímogatni nem kell őket, nem kell a cicát , a kutyust, a tengeri malacot az ágyunkba vinni. Minden állat a saját helyén érzi jól magát. 

 

   Ha nagyon szeretnél állatot tartani,  vagy már van is, gondolj arra, hogy nem csak néhány napig, hanem élete végéig gondoskodnod kell róla.

 

      Gondoskodás a vadon élő állatokról.

 

Vajon  az erdőben és más szabadon élő  állatokról ki gondoskodik ?  Tudod ők ellátják magukat. Számukra olyan az erdő, mint a terített asztal. De télen, amikor nem találnak eleséget  a nagy hóban, az erdészek segítenek rajtuk. Vadetetőt készítenek nekik, tele szénával.

A városban, a falvakban, a házak körül élő madarakról mi is gondoskodhatunk. Készíthetünk nekik madáretetőt. Eledelnek pedig  magokat, búzát, napraforgót rakunk bele. Ne felejtsd el : ha elkezded  a madarak etetését, ne hagyd abba tavaszig ! A madarak hamar megtanulják, hol kaphatnak magot, diót, szalonnabőrt, s így leszoknak arról, hogy maguk keresgéljenek ennivalót,. Ha te elfelejtesz gondoskodni róluk, éhen is halhatnak  !!!