Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 


 

            HOGYAN  MUTATKOZZUNK  BE  EGYMÁSNAK

 

Ha  egy fiú és egy lány ismerkedik,   a lány nyújtja először a kezét, de a fiú mondja előbb a nevét. Amikor felnőttnek mutatkozol be, akkor megvárod, hogy ő nyújtsa először a kezét. Mindig érthetően mondd a neved. !

 

                                   K Ö S Z Ö N É S

 Hány féle köszönést ismersz ?  Jó reggelt, jó napot, jó estét kívánok ! Kezét csókolom ! Szervusz ! Szia ! Csao ! Hi ! Viszontlátásra !  stb...

Ki kinek köszön előre  ?

A fiú a lánynak

A fiatal az idősebbnek.

A gyerek a felnőttnek.

Ne felejtsd el a köszönést viszonozni!  Amikor elbúcsúzunk, ezt mondjuk :  Viszontlátásra !!!

  Ha az utcán távolabb pillantjuk meg ismerősünket, intsünk neki.   Ez elegendő ! Átkiabálni a túlsó oldalra nem való.

 

                             TEGEZŐDÉS_MAGÁZÓDÁS

A kicsi gyerek mindenkit  tegez.Később meg kell tanulnia, hogy csak gyermekbarátaival tegeződhet, és a felnőttek közül azokkal,  akik közel állnak hozzá. A gyerek a  felnőtteket bácsinak, néninek szólítja.

 

                              T E L E F O N Á L Á S

 

Ne feledd  : a telefon nem játékszer és a beszélgetés pénzbe kerül. Csak akkor telefonálunk, ha feltétlenül szükséges. A telefonálás menete :

Felvesszük a kagylót, tárcsázzuk a számot. Amikor a hívott számon felveszik a telefont, köszönünk, bemutatkozunk, és megmondjuk,  hogy kit keresünk. Ha az van a telefonnál, akit kerestünk, kezdődhet a beszélgetés.

 De csak   röviden !  Talán fontos tennivalói közben  zavartad meg a barátodat, esetleg éppen vendégei vannak. De lehet, hogy éppen téged akarna valaki felhívni.

 

 

 A beszélgetés végén  mindig az köszön el előbb, aki felhívta a másikat. Ilyenkor azt mondjuk : Viszonthallásra !

 

                                L E V É L Í R Á  S  

 

   Ha már tudsz írni, levelet is küldhetsz barátaidnak.                          

 

 

A boríték  megcímzése:  Először annak a nevét írd rá, akinek a levelet küldöd, majd a város, a falu következik, ez alá pedig az utca, házszám, ahol a címzett lakik.  Ne felejtsd el az irányítőszámot, és ragassz rá bélyeget is. Feladónak saját nevedet és címedet írd !

 A levelet megszólítással illik kezdeni. Utána leírod szépen sorban a mondanivalódat, majd aláírod a nevedet . Dátumot is írj !

Nem illik más levelét elolvasni , de mutogatni sem, amit nekünk írtak. A másnak címzett levelet  illetlenség és tilos felbontani.