Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Countdown Clocks, Video Countdowns at WishAFriend.com

  

  

 

       A LAKÁS--A CSALÁD OTTHONA

 


 


 

 

TARTALOM

                                                                                           

FÉSZEKRAKÁS

NAPPALI

HÁLÓSZOBA

ELŐSZOBA

 

                                             FÉSZEKRAKÁS

A családi életnek  elsősorban a lakás a színhelye. Otthon töltik az emberek általában életüknek több ,mint a felét. A lakás berendezése egy fészekrakó madár boldog izgalmát kelti a fiatalokban.. A lakás   lehet olyan, amilyen. A lakás csupán lehetőség , amelyet magunknak kell kialakítanunk, kellemessé és kényelmessé tennünk, megteremteni belső hangulatát, szokásait.

Úgy kell tehát berendezkednünk, hogy a környezet megfeleljen   egyéniségünknek, szokásainknak, természetünknek. Máskülönben nem érezzük az otthon melegét, nem jelent számunkra többet, mint egy bútorozott albérleti helységet.

Egy lakásból otthont teremteni érzék dolga, ízlés dolga szeretet dolga. Néhány képpel illusztrálni fogom mondanivalómat. Előrebocsátom, hogy a bemutatott lakások ,berendezések  előkelő, ízlésesen berendezett otthonok  illusztrációi,  sajnos ezek azonnali előteremtése nem egy újdonsült ifjú házaspár pénztárcájához vannak szabva. Mégis  megtekintését javasolom, mert  ízlésformálása tagadhatatlan, azonkívül rengeteg ötletet lehet meríteni belőle, ügyeskezű , barkácsolást szerető ifjú férjek egyik-másik ötletet esetleg meg is valósíthatják.

 

                               A NAPPALI.

A nappali, vagy lakószoba  otthoni életünk legfőbb színtere. Legyen tehát ennek megfelelően kényelmes és meghitt. Ne csupán a bútorokat, szőnyegeket, függögyöket helyezzük el, hanem törekedjünk arra, hogy apróságok, terítők,kézimunkák, egy-egy lámpa vagy más dísztárgy tükrözze  tulajdonosának ízlését- vagy éppen keze munkáját.

 

 

 

 Sokan abban látják az otthonosságot, hogy  a nagymamák, dédmamák  által használt porfogó  lomokat átmentik  újonnan berendezett lakásukba. Mások a világért nem vennének  egyszerűbb bútordarabot, csak amit a kereskedő  valódi stilbútornak adott el. A mai modern lakáskultúra  nem veti meg a kényelmet, de minden bútordarabnak a célszerűség szolgálatában kell állnia. Ennek szellemében hódítottak tért a síma vonalú bútorok. Modern darabokkal is berendezhetünk tehát  lakályos, szép szobákat, otthonná téve azokat.

 

 

A lakásviszonyok ma még  ritkán engedik meg azt az ideális állapotot, hogy más -más szoba szolgálja az étkezés, alvás céljait, vagy hogy minden korosztálynak külön szobája legyen.. Tehát mindig az adott lehetőséget kell alapul venni, s a meglévő helységeket kell a célnak és ízlésnek  megfelelően berendezni, átalakítani..

 A rekamié nappali bútordarabnak is megjárja, éjszakára pedig rendszerint egy mozdulattal átalakítható fekvőhellyé. Úgy helyezzük el lakásunkban,  hogy ne bontsa meg  a szoba összhangját sem  "nappali" ,sem "éjszakai" állapotában.

 

 A kárpitozott bútorok  igen kényelmesek. Gondosan kell azonban ügyelni arra, hogy a bútorszövet színe, mintája összhangban legyen a szoba egészének hangulatával, más bútorok színével, s ennek megfelelően kell megválasztani festéskor  a falak színét is.

 

 

            

 

 

A következőkben a színek emberre gyakorolt hatását próbáljuk meg bemutatni képekben.

Kék:
Hideg, tiszta, megnyugtató szín. A levegőt és annak friss illatát hozza a térbe. Élénk színek számára kedvező háttér. Napsütötte szobákban, főleg ahol a teret tágítani is szeretnénk, falra, mennyezetre álmodni sem tudnánk kedvezőbbet, mint a kék és árnyalatai. Kárpitnak, ágyneműhuzatnak a tenger és az ég kékje kiváló szín, szemnek, léleknek megnyugvás, testnek pihentető, erkölcsnek megtisztulás általa a jutalma. Fehérrel mind ezek a hatások még inkább fokozhatók.

 Aranysárga:
Az aranyidőket felidéző szín. A méz sárgájával kiegészítve a gazdagság és a hatalom mindenkori jelzője. Vidám és bensőséges, az otthon melegét legjobban visszatükrözni képes szín, mely a nap sugarát is pótolja, ezért északi fekvésű lakóhelységekbe bátran ajánlható. Klasszikusan elegáns, lakószobák falain, függönyein kedvelt, krémszínű kárpitanyagokkal és világos natúr fa bútorokkal harmonikus berendezést alkot. Mélyebb helyiségek falait térben előre tolja.

 Terrakotta:
Toscana kedvelt színe. A barna és a vörös keveréke a mediterrán életérzés kifejezője és enteriőrjének színvilága. A nyugalom és a tűz elegye, az otthon melegének hívatott tónusa. Natúr anyagokkal, fával, náddal, gyékénnyel, fűzvesző fonatával csodálatosan kiegészíthető. Padlón, még ha kerámia lap is meleget áraszt, falakon alkalmazva, az elé állított világos színű vagy fehér bútorok jól kiemeli. Lakástextilekben neutrális és fehér színekkel jól kombinálható, aranysárgával meg kimondottan elegáns. A ma divatos kovácsoltvas bútoroknak legharmonikusabb kiegészítő színe.

 Lila:
Mint a neve, maga a szín is mesterkélt. A piros és a kék szintézise, általában a dívahullámok sodorják a felszínre, mint a hetvenes évek poppárt irányzata. Nyugtalanító, nagy tömegben már-már kellemetlen. Meleg és hideg színek összekötésére alkalmas, de sok ember számára hideg hatása miatt csüggesztőleg hat. Nagyobb falfelületeken csak komplementer színével, a sárgával közösen használjuk. Kontrasztja a zöld és a fehér bizonyos árnyalatai lehetnek. Világos natúr fa bútorok illenek hozzá. Depresszióra hajlamos emberek e szín alkalmazását kerüljék!

 Citromzöld:
A zöld alapszínében hideg, szerény és unalmas hatású, sőt kékkel kiegészítve még hidegebb és egyben távolító színné válik. Megfontolandó alkalmazása, ha sor kerülne rá feltétlen nyugati tájolású lakóhelységek falait, színezzük ilyenre.
Sárgával keverve vagy kiegészítve mindjárt más a helyzet. Ezek a színkombinációk a citrusok világát vagy a füves rétek lágy nyugalmát esetleg a zöldalma izét idézik meg a szemlélőben. Enteriőrben a friss levegőt hozza magával, fiatalos tisztaságot sugárzó szín, étkezőben, konyhában étvágygerjesztőn hat és mindenkor felfrissít. Jól illik hozzá a sárga zöldes árnyalatai és a fehér. Ellenpontos színe a piros pasztellos változatai, például a rózsaszín. Hozzáillő fa szín a világos, natúr árnyalatok (bükk, kőris, juhar, stb.).
Bátran használhatjuk ezt ma divatosnak mondható színkombinációt a lakberendezés bármely területén.

 


 

 

 

 

 

                               HÁLÓSZOBA

A hálószoba első követelménye, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítsa. Fekhelyként vásárolhatunk rekamiét, dupla franciaágyat  vagy régebbi tipusú egyes ágyakat.

A túl nagy méretű hálószoba-bútorzat  nem igazán kényelmes, már a költözködést tekintve sem,de a bútormonstrumokkal nehézkesebb a berendezés munkája is. A hálószobát nem érdemes bútorokkal telezsúfolni. Ajánlatos  azonban, hogy legyen egy fésülködőasztal tükörrel,amely előtt szépítkezni lehet.

Az anyagi  és lakásviszonyoktól függően helyes, ha a kétévesnél idősebb  gyermekek kitelepülnek a hálószobából.

 

 Hálószoba céljára szerényebb megoldásként szóba jöhet egy beugróban lévő kis " kuckó " is, ügyesen szeparálva a lakás többi részétől.

 

 

Színeiben is harmonikus otthon

2009. január 07. 00:00
Netriport - R. Kovács Nóra
 

Sötét, borongós, téli napokon sokat javíthatnak kedélyállapotunkon a vidám, élénk színek. Egy helyiség egyéniségét elsősorban a benne uralkodó színárnyalatok határozzák meg. Fontos tehát a funkciók és a színek összehangolása.

 

Egy triád két színének harmóniája a képeken is visszaköszön.

A különböző színek különböző érzelmeket válthatnak ki. Minél intenzívebbek ezek az árnyalatok, annál erősebbek az általuk kiváltott érzelmi reakciók. Emiatt az élénk színeket ne a falakon használjuk, inkább csak kisebb felületeken, például párnáknál, vagy más dekorációs elemeknél.


 

Egy árnyalatot se vigyünk túlzásba, mert nyomasztóvá válhat a légkör.

Amennyiben nyugodt, békés enteriőrt szeretnénk kialakítani, például a hálószobában, használjunk világosabb, kék, vagy zöld árnyalatokat. Az energikusabb helyiségekben, mint amilyen például a konyha, vagy a nappali, az élet telibb vörös és sárga színeket részesítsük előnyben. A lényeg azonban az, hogy mindenképpen kedvelt árnyalatainkat alkalmazzuk. Néhányan például nem szeretik a kéket, mert hideg, depressziós színnek tartják, másoknak azonban az eget, vagy a tengereket juttatja eszébe. Egyesek irtóznak a zöldtől, mert a kórházakra emlékeztetik őket, másik viszont a természet harmóniáját vélik felfedezni benne.


 

A kiegészítő színek együtt intenzívebben hatnak.

A színkör
A színkör hasznos segítség lehet otthonunk színvilágának kialakításában, főként azért, mert segít megmutatni a színek harmóniáját és diszharmóniáját. Az elsődleges színek, a vörös, a sárga és a kék minden esetben feltűnőek és mély benyomást tehetnek. Ezért az alapszíneket inkább csak dekorációkhoz, kisebb felületeken, vagy tompítva alkalmazzuk.
A másodlagos színek, a zöld, a narancs és a lila az elsődleges színek keverékéből jönnek létre. Hatásuk emiatt visszafogottabb, így összefüggő, nagyobb felületekre is alkalmazhatóak. A harmadlagos színek, az előzőek további keveréséből alakulnak ki. Nagy szerepük lehet, ha egy uralkodó árnyalat mellé keresünk kiegészítőket.
A színkörön a színek elhelyezkedése is sok segítséget nyújthat. Analóg színeknek nevezik azt a három színt, melyek egymás mellet helyezkednek el a körön. Ezek együtt alkalmazása úgynevezett monokróm harmóniát ad. Jól alkalmazhatóak például függönyöknél, vagy dekorációnak szánt gyertyáknál.


 

Színkör

A kiegészítő színek pedig, melyek egymással szemben találhatóak a színkörön (mint például a narancs és a zöld) mindig jól mutatnak egymás mellett. Arra azonban ügyelni kell, hogy ezek a színpárok egymás mellett alkalmazva felerősítik egymást, így az összhatás kontrasztos, élénk lesz.
Egy helyiség színvilágának kialakításánál lehetőleg kerüljük a szín kavalkádot. Két, maximum három színt használjunk egyszerre. Három színnél figyeljünk a triádokra. A triádok a színkörben egy egyenlő szárú háromszög csúcsainál helyezkednek el.
Könnyebben alakítjuk ki a szobák megfelelő hangulatát, ha az alap bútorok, a padló, vagy a falak színeit fehér, szürke vagy fekete tónusokkal oldjuk meg, hiszen ezeknek színértékük nincs, ezért bármely árnyalathoz jól illenek.


 

Az analóg színek harmóniája.

A túlzásokat lehetőleg az enteriőr színvilágának kialakításánál is kerüljük. Bármilyen csábítónak is tűnhet az ötlet, hogy tűzpirosra fessük ki a hálószobát, a végeredmény valószínűleg inkább nyomasztó lesz, mint vágykeltő. Egy alapvetően fekete-fehér bútorokkal berendezett szobát feldobhatunk pink színű kiegészítőkkel, ha azonban minden dísztárgyunk pinkben pompázik, akkor közönségessé válhat az eredetileg jónak tűnő ötlet.

A színek használatánál, mint általában mindennél, az összhatás a fontos. Harmóniát úgy teremthetünk, ha elsődlegesen saját megérzéseinkre figyelünk, és emellett szem előtt tartjuk a színek egymáshoz való viszonyát is.

 

  

 

 

 

 

 

 

                                ELŐSZOBA

 Az előszoba a legelső  helyiség, amelyet egy idegen, egy látogató  a lakásban észrevesz.Ennek megfelelően ez a kis helyiség is tükrözze  a család ízlését,  legyen a berendezése  figyelmes, gondos. Természetesen nem nagy dolgokról van itt szó. Az egész  berendezés rendszerint egy ruhafogas és egy tükör.

 

 

Hatásos belépő

Az előszoba

2009. március 31. 00:00
Netriport - R. Kovács Nóra
 

Fontos szerepe ellenére otthonunk mostoha gyermeke az előszoba. Keveseknek adatik meg, hogy a polgári lakásokhoz mérhető tágas belépő helyiséggel büszkélkedhessenek.

Akár kicsi, akár nagy az előszobánk, néhány alapvető szabálynak meg kell felelnie, hiszen vendégeink az első benyomást itt szerzik otthonunkról, ezért nem árt felkészülni.


Akármennyire kevés hely áll rendelkezésünkre, az alapvető berendezési tárgyaknak biztosítanunk kell helyet: fogasnak, tükörnek és egy alacsonyabb polcnak, vagy komódnak mindenképpen el kell férnie. A tükör legyen akkora, hogy legalább a felső testünk jól látszódjon benne, a fogasok több sorba legyenek rendezve, vagy kb. 170 cm magasan helyezzük el őket, hogy az alacsonyabbak és a magasabbak is kényelmesen hozzáférhessenek.
 Otthonunkba látogatók  belépve az ajtón ezt a helyiséget pillantják meg először, az első benyomás pedig nagymértékben meghatározhatja véleményüket. Törekedjünk tehát a világos színek és a letisztult formák használatára. Előszobánk legyen egyszerű, ugyanakkor megnyerő.


Az előszoba bútorainál elsősorban a praktikusság számít - a funkcionalitás ugyanakkor nem feltétlenül jelent unalmasságot is. Formájában vagy anyagában választhatunk nem mindennapi berendezési tárgyakat. Ha nem vagyunk hívei a szokatlan megoldásoknak, néhány kiegészítővel, növényekkel tehetjük barátságosabbá és otthonosabbá előszobánkat. Ha cserepes virág mellett döntünk, vegyük figyelembe azt is, hogy ennek a helyiségnek általában nincs ablaka, ezért az árnyékosabb környezetet kedvelő növények közül válasszunk. Egy érdekesebb kulcstartóval vagy kaputelefonnal is egyedi hangulatot varázsolhatunk a helyiségnek.


Az előszobának egyfajta összekötői szerepet is be kell töltenie, otthonunk többi helyisége között egyfajta átmenetet kell képeznie. Emiatt stílusában és színvilágában ne térjen el túlságosan a többi szobától. A legegyszerűbben, ugyanakkor a leglátványosabban a falak színeinek összekombinálásával érhetjük el ezt a hatást. Karakteres, nagy mintás tapétát például csak akkor alkalmazzunk az előszobában, ha tágasabb, világosabb helyiség áll rendelkezésünkre. A mintáknak és színüknek azonban ebben az esetben is passzolnia kell a többi szobában használt mintákkal és színekkel.


Kreativitásunkra és pontos tervezésre az előszoba kialakításánál nagy szükségünk van, hiszen ez a tér mintegy névjegyéül szolgál otthonunknak

 

Ha maradt még hely, ide tegyük az esernyőtartót is, hogy ne okozzanak rendetlenséget  más helyiségekben a vizes esernyők. Kellemessé tehetjük előszobánkat néhány cserép virággal.

Az előszoba világítását igen sokan el szokták hanyagolni. Nem kell a kis helyiségnak fényárban úszni, de azért nem illik sötétségben sem fogadni a vendégeket. Annyi fény mindenesetre legyen, hogy a vendég levethesse felöltőjét, megigazíthassa ruházatát.

 Az előszobát gyakran nem is előszobaként használjuk, hanem egy olyan fogadóhelyiségnek, amelyen keresztül közlekedni is tudunk. Az előszobafalak és fogasok ezért nagyon praktikusak, de persze csak mértékkel. Tükör mindenféleképen kell a helyiségbe, mert a lakásból az előszobán keresztül távozunk, és ide is érkezünk − az első és utolsó pillantásokat tehát itt vethetjük öltözetünkre, frizuránkra. Fontos az is, hogy az előszobában bármikor le tudjuk dobni a táskánkat és a kulcsunkat, és eközben a cipőnket is helyben le tudjuk venni. Nem szerencsés ugyanis, ha ehhez beljebb kell menni a lakásba. Az előszobafalba épített padkák, és a tároló- vagy cipős-szekrények tetejére elhelyezett vékony párnák ezért nagyon praktikusak ülőalkalmatosság gyanánt.
A kabátok tárolását különösen télen kell megoldani, mert ilyenkor gyakrabban előfordul, hogy vizesen, nyirkosan dobjuk le magunkról a dzsekit. Célszerű ezért olyan fogast választanunk, amelyre vállfa is akasztható, hogy pl. a különösen érzékeny gyapjú-, szőrmekabátok ezekre akasztva könnyebben száradjanak, és ne nyúljanak ki.
 

 A színek hatása otthonunkra

Az őszi hangulatot színeivel és rusztikus anyagaival is remekül példázza ez a gerendamennyezetes nappali. Az antikolt vörös fal meleg hátteret ad az öreg bútoroknak. A szederpiros és kékeslila csíkos ülőbútor színei is az őszi paletta alkotói. A kukoricasárga lámpaernyő jól kiegészíti és ellenpontozza is a sötét árnyalatokat.Belső tereink kialakításakor tudatosan kell figyelnünk a megfelelő színválasztásra. Ezzel nemcsak hangulatokat hozhatunk létre, vagy fokozhatjuk a stílusok összhangját, de a térarányokat is jelentősen befolyásolhatjuk.

 • Ha sötét a padló, oldalra és felfelé is tágítja a teret.

 • Színes padló és mennyezet esetén a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek látszik.

 • Ha a hátsó fal sötét, a szoba oldalirányban tágul.

 • Erős színű hátsó fal és mennyezet esetén a szoba rövidebbnek tűnik.

 • Sötét oldalfalak és padló esetén a szoba hosszabbnak látszik.

 • A színes hátsó fal a bútorok kiemelésére alkalmas.

 • Két színes oldalfal esetén keskenyebbnek érzékeljük a teret.

 • Ha minden felület egyforma színű, zárt teret érzékelünk.

 • Sötét oldalfal és mennyezet esetén a tér a hátsó fal irányában hosszabbnak tűnik.

 • Világos padló és mennyezet esetén magasabbnak tűnik a helyiség.

 • Ha a padló világosabb a többi felületnél, a szoba barlangszerűvé válik.

 • Ha a teljes helyiséget sötétre festjük, zárt és nyomasztó érzést kelt.

Sokan állítják, hogy különböző lelki alkatú emberekhez különböző színek és évszak-hangulatok illenek. Az ókorban az embereket belső tulajdonságaik alapján négy alaptípusba sorolták. A változó lelkiállapotú, szangvinikus típushoz a könnyed, vidám, barátságos sárga szín való. Lényét leginkább az üde tavaszi hangulat fejezi ki. Hullámzó kedélyállapota ellensúlyozására a lila és a tompa sötét színek is alkalmasak. A melankolikus, passzivitásra hajlamos személyek lényéhez a kék szín illik leginkább, mert megnyugtató, passzív és hűvös hatású. Évszaka a nyár, amelynek vörös és narancs árnyalatai ösztönzőek és aktivitásra buzdítanak.
A buja textilezéssel készült hálószoba ritka különlegesség. Tervezője bátran használta a mintás, csíkos, pöttyös és egyszínű anyagokat, amelyek remekül illenek egymáshoz. A rózsaszínek és világoskékek igazi nyári hangulatokat sugároznak. Izgalmas formák jellemzik mind a reneszánsz stílusú ülőkét, mind az egészen alacsony karfa nélküli fotelt.A kiegyensúlyozott, de befelé forduló flegmatikus emberek színe a zöld, melynek kékes árnyalatai távolságtartóak, sárgás változatai pedig vidámak. Az évszakok közül az ősz áll hozzá közel. Kiegyensúlyozó színként ajánlott számukra a meleg, lelkesítő piros és a sárgáspiros. A kifelé forduló, kolerikus személyek temperamentumát a piros legélénkebb árnyalatai fejezik ki leginkább. Évszakként a tél illik személyiségükhöz. Szélsőséges kifelé fordulásuk ellensúlyozására a zöld és a kékesvörös szolgálhat.
Mindenki eldöntheti, melyik színöszszetétel a legkedvesebb számára. A természetben előforduló színeket nagyon jól átültethetjük lakásbelsők kialakításához. A természet színképe az évszakokkal együtt változik. Egy-egy évszak színei mindig összeillenek. Mindegyiknek van egy karakteres alapszíne. Az ősz és a tavasz bázisszíne a meleg vörös, illetve sárga, a tél és a nyár viszont egyformán hideg kék karakterű. Ennek ellenére van különbség. A tavaszi színek könnyedek, míg az ősziek teltek és súlyosak. A téliek jegesen sugárzóak, a nyáriak pedig hűvösen elmosódottak. Minden évszakban jelen van tehát minden szín, de változó jelleggel.
A rokon évszakok színei is rokonságban, pontosabban harmóniában vannak egymással, ha viszont a téli és az őszi vagy nyári és tavaszi színeket vegyítjük, megszűnik a harmónia, és feszültség jön létre.
A hívogatóan üde ebédlő vidám tavaszi színharmóniája izgalmas ellentétet képez a fal és mennyezet klasszikus kiképzésével. A világos színű fabútorok szépen simulnak a sárga falhoz. Jól mutat a több különféle mintájú, de azonos könnyű vászonból készült textil is. A festett, antik római falfestményt idéző virágcsokor és a körben futó fríz is a legszebb tavaszi színekből készült.Az évszakok színeit átültethetjük a belső terekre, de a természet tökéletességét csak úgy sikerül megközelítenünk, ha nemcsak a színeket, de azok megjelenési formáit, vagyis a textúrákat, felületeket is megpróbáljuk utánozni a jó anyagválasztással, a színek arányának helyes megválasztásával. Nem választhatunk jól, ha nem vizsgáljuk az adott bútor, textil, dísztárgy színét a lakásban uralkodó fényviszonyok között. Ez a természetes és mesterséges megvilágításra egyaránt vonatkozik. A helyiség tájolása is fontos, hiszen napszakonként más árnyalatok válnak hangsúlyossá.
Fényárban úszó szobákban intenzívek a színek, míg a lenyugvó napfény lágy és puha, ami a barnás, sárgás tónusokat élénkíti. Ha nem éri közvetlen napfény a helyiséget, akkor csak kevéssé változnak a színek. Mesterséges fényeknél fontos tudni, hogy meleg fényekből a meleg színek élnek jobban, míg a hidegek tompák, szürkések lesznek. A hideg fények felerősítik a hideg színeket és gyengítik a meleg árnyalatokat.
Mindezek után nagyon furcsán hangzik az alábbi mondat: a látó emberek azt gondolják, hogy a vakok mindent feketében látnak, pedig számukra a fekete sem létezik. Ennek fényében értékeljük a színeket, örüljünk minden finomságnak és minden apró árnyalatnak, ami természetes és mesterséges környezetként körülvesz minket.