Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                         OTTHONTEREMTÉS   

Tartalom                

 Gyerekszoba

   

 

A gyerekszoba  egy külön kis " birodalom " , szerencsés az a gyermek, akinek a szülei megoldották, hogy  szemefényük  uralkodjon ebben a birodalomban.Ha kibírjuk, ne szekáljuk állandóan gyermekünket a rendrakás  szükségességével, engedjünk meg neki némi költői rendetlenséget, így lesz a gyerekszoba  a ház legkedveltebb tartózkodási helye.

 Az alábbiakban bemutatok néhány szépen berendezett gyerekszobát, megnyugtató, hogy egyikben sem látok TV-t, vagy számítógépet. Legyenek ezek a  tárgyak a közös családi szórakozás eszközei.

 

Talán a lakberendezés egyik legkedvesebb feladata, de egyben a legnehezebb is a gyerekek szobájának berendezése. Több egykorú vagy esetleg eltérő korú gyerek részére, a rendelkezésre álló helyiség, vagy helyiségrész berendezése nagyfokú empátiát, megértést és leleményességet igényel akár a szülő, vagy épen a lakberendező részéről. A helyes elv a gyerekszobák esetében, hogy a berendezés feleljen meg a gyerek korának, minden gyereknek legyen meg a saját területe, tanuló padja vagy íróasztala, széke, tárlóhelye, de legalább is szekrényrésze, esetleg polca, személyes holmik tárolására, elrejtésére.

Ha iskoláskorú fiúk, lányok laknak egy szobában célszerű a fekhelyek elválasztása, esetleg térben és síkban is egyaránt. Erre a célra a legalkalmasabbak az emeletes ágyak, amelyek vagy állandóak, vagy nappalra lehajthatók esetleg egymás alá tolhatók vagy összecsukhatók. A fekhely ezáltal, nappal szolgálhat ülőalkalmatosságként, de a különféle terepasztaloknak is jó rejtekhelye lehet. Az íróasztal is lehet lecsapható, felhajtható, vagy készülhet betolható írólappal.

Ebben a korban a játék helye a földről az asztalra kerül és a csúszás-mászás helyett a kényelmes ülés lesz a gyerek igénye. A kamaszkorban talán a legnehezebb széket választani a gyerek számára. Az ilyen szék legyen nagyon kényelmes, támassza jól a gerincet, és magassága legyen állítható.

Az asztal most már munkahely is egyben melyhez megfelelő megvilágítás szükséges. Ez lehetőleg vibrálástól és káprázattól mentes, a természetes fényt megközelítő, megfelelő fényerejű, (250 Lux) több pozícióban állítható asztali lámpa legyen. Emellett a gyerekszoba általános megvilágítása sem nélkülözhető, ami legtöbbször a szoba mennyezetére kerül. Ez a világítótest lehetőleg legyen süllyesztett, de legalábbis minél laposabban simuljon a mennyezet síkjába. Erre a célra lelógó csillárok, nem valók, főleg nem antik csodák.

A bútorok formailag legyenek minél egyszerűbbek, praktikusak, és szerkezetileg masszívak, anyaguk pedig a könnyű takaríthatóságot szolgálja. Drága kényes bútor, amire vigyázni kell, gyerekszobába nem való. A bútorok legyenek színesek, de mindig harmonizáljanak a falak és a lakástextilek, húzatok, szőnyegek, függönyök színeivel. A színek meghatározásánál ne a szülő ízlésvilága érvényesüljön, hanem vegyük figyelembe gyermekünk vérmérsékletét, és mindenkor ahhoz igazítsuk a szobájuk színvilágát. Nagyon élénk gyerekek szobáját lehetőleg ne színezzük pirosra vagy narancssárgára, kevésbé élénk gyermek szobájában viszont kerüljük a sötét, hűvös színeket, például a zöldet vagy a lilát.

Végül egy jó tanács: ne rendezzük túl a gyerekek szobáját. Elégedjünk meg a főbb berendezési tárgyak beszerzésével, a kisebb dekorálásokat, díszítéseket bízzuk nyugodtan az iskoláskorú gyermekeink fantáziájára és ügyességére. Hagyjuk, sőt bátorítsuk, hagy fúrjanak-faragjanak, hagy szereljenek a szobájukban, mert akkor fogják csak igazán szeretni saját birodalmukat, a családi otthont.
 

 

 


Myspace Countdowns, Halloween Countdowns at WishAFriend.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Myspace Clocks, Winter Clocks at WishAFriend.com br />  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pencil Sketch by Wishafriend
Pencil Sketch Generator by WishAFriend.com

 
Pencil Sketch by Wishafriend
Pencil Sketch Generator by WishAFriend.com

Pencil Sketch by Wishafriend
Pencil Sketch Generator by WishAFriend.com

Pencil Sketch by Wishafriend
Pencil Sketch Generator by WishAFriend.com