Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÍNHÁZBAN,  HANGVERSENYEN

 

 

 

Kép

A nézőtérre  a férfi lép be először, hogy megkeresse a jegynek megfelelő ülőhelyeket. Ha középre váltottunk jegyet, ne várakozzunk az előcsarnokban az utolsó pillanatig, hanem menjünk be minél korábban, hogy senkit ne zavarjunk.Ha mégis fel kell állítani szomszédainkat, legyünk udvariasak. Vigyázzunk, ne a színpad felé fordulva menjünk végig a soron. A férfi a nő bal oldalán foglal helyet, de ha az ő székéről jobban lehet látni, át illik adnia helyét. Három gongütés vagy csengetés jelzi az előadás kezdetét, ekkor fejezzük be a beszélgetést és a zacskócsörgetést.

Színházi este után lehetőleg ne hagyjuk faképnél partnerünket. Kísérjük haza, kivételesen nagyvárosban megengedhető hogy a villamosig, autóbuszig kísérjük vendégünket.

 

 TÁNCPARKETTEN, TÁNCMULATSÁGBAN

 A táncolás illemtana a felkéréssel kezdődik.   Ha a fiatalember táncra akar kérni egy lányt, megáll előtte, könnyedén meghajol, s udvariasan megkérdi :"Szabad?" A felkérést általában nem illik visszautasítani, kivéve természetesen, ha a táncot  előzőleg már elígértük másnak. Tánc végén  a férfi   udvariasan megköszöni a táncot és visszakíséri partnerét.

Felkérés után a férfi a hölgyet a táncparkettre vezeti. Vagy úgy, hogy előreengedi, vagy úgy, hogy felajánlja neki a karját. Ha a zene elhallgatott, a férfi udvariasan megköszöni a táncot és visszakíséri partnerét. Ha ezt nem teszi, nagy udvariatlanságot követ el. Ennél csak az a nagyobb udvariatlanság, ha tánc közben hagyja ott partnerét.

Egyes nyilvános helyeken  meg van engedve, máshol nincs a tánc közben való lekérés. Ha felírás tiltja  a lekérést, ne is próbálkozzunk vele. Ismerős környezetben azonban általában megengedett dolog a lekérés.  Ez a következőképpen történik : a férfi megáll a táncoló pár mellett , meghajol, és udvarias "Szabad?" kérdéssel  elkéri a táncoló férfitől partnerét. Ilyenkor illemtudóan át kell engedni partnerét. Megtagadni csak abban az esetben lehet, ha a nőnek van kifogása lekérője ellen. Ha a lekérő kívánsága teljesül, köszönje meg, ha elutasítják, udvariasan  kérjen bocsánatot a tolakodásért, és próbálkozzék másnál.  A lekért nőt visszakérni nem illő. Ha mégis ragaszkodunk korábbi partnerünkhöz, várjuk meg, amíg legalább még egy  férfi lekéri, vagy várjunk türelemmel  a következő tánc kezdetéig.  Ismeretlen nőt  úgy kérjünk fel , hogy azonnal  bemutatkozunk teljes névvel. Ez az aktus jogot ad arra, hogy az est folyamán többször is felkérjü

 

Kép

 

 Tánc után a visszakísért nő  meghívhatja partnerét saját társaságába. Ezt a meghívást illik elfogadni. Aki tud táncolni, ne különcködjék, , hanem  kérje fel a hölgyeket, a férfiak ne alkossanak "majomszigetet"  a táncparkett közepén.Egyrészt a táncosoktól veszik el a helyet, másrészt pedig egyes, pár nélkül maradt lányokat kényszerítenek arra,  hogy "petrezselymet" áruljanak, ami megint csak a fiúk szégyene. Álarcosbálon sem gondoljuk azt, hogy az álarc védelmében mindent megtehetünk. Éjfélkor lehull az álarc, s aki nem szégyelt addig kihívóan, feltűnően viselkedni, éjfélkor lesz miért szégyenkeznie.

 Felkéréseknél félreértések is adódhatak. Megtörténhetik például, hogy az asztalnál, amelyhez odamentünk, több nő is tartózkodik, s közülük nem az emelkedik fel a helyéről, akit éppen fel akartunk kérni. A tévedésre nem illik figyelmeztetni a hölgyet, táncoljuk vele végig ezt a táncot s utána pótolhatjuk az elmulasztottakat immár a kiszemelt partnerrel.

Ha tánc közben  egymásba botolnak a párok, a férf egy könnyed fejbiccentéssel elnézést kér attól, akit meglöktek.

Ingujjra , nadrágtartóra vetkőzve semmilyen körülmények között nem illő táncolni.

 

 VENDÉGLŐBEN,  ÉTTEREMBEN,

 Kávézóban, nyilvános helyeken

 •   Belépve egy vendéglőbe, ne engedjük el az ajtót, a hátunk mögött jövő orrára. Tartsuk meg, amig az illető is bejön. Biztos meg fogja köszönni.

 •   A vendéglőbe először a férfi lép be, hogy megóvja partnerét a kiváncsi szemektől, és hogy megtudakolja a szabad asztal hollétét.

 •   Azt, hogy ki fizet, még az elején meg kell beszélni. Lehet kérni együtt és külön egy számlát. Az esetleges félreértéseket a férfiak később tisztázzák.

 •   Egy nő egyedül nem lép be egy kocsmába, ahol alkoholt szolgálnak fel,  de megengedett, hogy egy vendéglőbe lépjen be.

 •   A nőknek nem megengedett, hogy erős alkoholt fogyasszanak. Ajánlott, hogy a borról is lemondjanak.

  Különleges esetek a vendéglőben

  Ha egy vendéglőben nem tetszik a kiszolgálás vagy a menü , ne hangoskodjon. Fizesse ki a menüt és mondja el véleményét a felettesnek.

 •   Nem viszünk semmit se haza, még akkor sem, ha kifizettük.

 •   Egy férfi megérkezik, legalább egy fél órával a megegyezés előtt, a vendéglőbe.

  A borravaló

 •   Illedelmetlenség nagy borravalót hagyni. Kinek és mennyit adunk? A kiszolgalóknak, a taxisofőröknek, a fodrászoknak joguk van a számla 10, 14,20%-hoz.

 •   Ajánlatos borravalót hagyni, még akkor is ha a számla tartalmazza ennek összegét is. Ezek lehetnek az éjjeli őrök, liftesek, szakácsok, szerelők, stb.

 

   A férfi kötelessége, hogy asztalt keressen.Ha több üres asztal is van, ki kell kérnie partnere véleményét is a választáshoz. Ha nem lát üres asztalt,  a pincértől kell segítséget kérni.

 

 

 Az asztalnál a legjobb hely a nőt illeti meg. Egy férfi soha  ne foglaljon helyet a nő jobbján, csak abban az esetben, ha erre külön felszólítják.A férfi csak akkor üljön le, ha a társaságában lévő összes nő   helyet foglalt. Magányos férfi soha ne kérjen helyet   egyedül lévő nő asztalánál, és fordítva sem.

 

Kép

 Az asztalnál mindig csendesen beszélgessünk. Ha ismerősök mennek el mellettünk, főbólintással köszöntsük őket... Ilyen  köszöntés alkalmával nem kell felállni. Ha azonban ismerősünk megállt az asztalunk mellett,  és beszél hozzánk, álljunk fel, és maradjunk állva addig, mig a beszélgetés tart. Ha hosszabb beszélgetésről van szó, invitáljuk asztalunkhoz ismerősünket.

Nyílvános helyen  pincérnek szólítjuk a férfi felszolgálót, a fizetőpincér elnevezése " főúr", a női pincért   kisasszonynak szólítjuk.    Ha rendelni akarunk, ne kopogjunk az asztalon,   ne csörömpöljünk a pohárral, egy tekintet elég a pincérnek ,hogy odajöjjön.  Ha a vendégek étlapot kérnek, a pincér először a nőnek, utána a férfinak adja át.Az itallapot a férfinak szokták átnyújtani. Ha csak nők vannak az asztaltársaságban, és nagy korkülönbség van köztük, mindkét lapot a legidősebb kapja meg.

 

Ha az étlap az asztalon fekszik, a férfi átnyújtja a nőnek, majd ha visszakapja, ő is megnézi.  Ha asztaltársunkkal megegyeztünk  abban, hogy  mit fogyasztunk, a férfi megadja a rendelést. A pincér először a nő elé teszi az ételt, utána szolgálja ki a férfit.  Ha a nő  férfi társaságában van, ne töltsön italt, hagyja meg ezt a feladatot  kísérőjének. Szokás az asztalnál koccintani. A férfiak általában ne tolakodjanak ezzel, várják meg, amíg a nőismerősük felszólítja erre  a meghittebb pohárürítésre.  A koccintással azonban soha ne csörömpöljünk, ne hívjuk fel magunkra mások figyelmét.

Van néhány szabály, amit jó tudni, mieőtt elvinnénk kedvesünket a vendéglőbe, egy romantikus vacsorára. Íme néhány alapszabály, hogy jó benyomást keltsünk kedvesünkben.

KIT KELL ELŐRE ENGEDNI  HA BELÉPÜNK AZ ÉTTEREMBE  ?

Erre a kérdésre sokan azt válaszolnák, hogy természetesen a hölgyet vagy hölgyeket, a vendéget, vagy egyszerűen csak az idősebbet. Ez viszont csak elvileg van így, a etikett szerint teljesen más a helyzet. Ünnepélyes rendezvények, díszétkezések alkalmával mindig a vendéglátó megy előre, férfi és nő esetében a férfi, amennyiben pedig nagyobb társaságról van szó, egy férfi megy elöl, őt követik a hölgyek, majd férfi zárja a sort.

MIÉRT A FÉRFI MEGY ELŐRE  ?

Ennek több oka van. Ez nem udvariatlanság, hanem épp ellenkezőleg: a nő védelme. A férfinak néhány pillantással fel kell mérnie a benti helyzetet. Ha úgy látja, az emelkedett légkörben partnerét inzultus érheti, vissza kell fordulnia. A férfinak  fel kell mérnie, hogy az adott hely megfelel-e a társaságában lévő hölgyek számára, az alkalom jellegének, illetve tájékozódnia kell, hogy van-e elegendő hely.  Ha a pár marad, a férfinak kell asztalt keresnie és odavezetnie a nőt. Több üres asztal láttán a másik véleményét kikérve döntsön. Amennyiben több hely van, ki kell kérnünk partnerünk véleményét a választásban, hisz ő a vendég, ő érte van minden. A nőnek a legjobb hely jár. Ha e szabályt valaki nem ismeri, csalódást okozhat partnerének.

A férfi feladata asztalhoz kísérni a hölgyet, lesegíteni róla a kabátját, illetve helyfoglaláskor kihúzni és betolni a hölgy székét. Ezen feladatokat semmi esetben sem háríthatja át a pincérre, bár van egy kivétel. Magasabb osztályú étteremben ugyanis a vendégeket a főpincér ülteti le. Díszétkezések alkalmával pedig a házigazda szólítja asztalhoz a vendégeket.

Fontos tudni, hogy a férfi soha ne foglaljon helyet a nő jobbján, csak ha erre felkérik, és csak akkor üljön le, ha a társaságában lévő összes hölgy helyet foglalt.

Itt említeném meg, hogy lépcsőn való haladáskor felfelé a nő megy előre, lefelé azonban a férfi. A segítőkészség ugyanis megköveteli, hogy botlás, egyensúlyvesztés esetén a férfi a legbiztonságosabban tudjon támaszt nyújtani. Nem illik a széken hintázni, folytonosan a lábakat mozgatni.

Nyugodtan, de fesztelenül kell ülni. Ne játszunk a nyakláncunkkal, vagy karkötőnkkel, illetve az asztalon található tárgyakkal. Nem illik az asztaltól elfordulva, keresztbe tett lábakkal az éttermet uralva ülni, tudni kell, hogy a táska a szék hátánál, karfáján, vagy akár a földön mellettünk van.

Hölgyeim! Még azt a pici kis estélyi táskát sem illik az asztalra tenni.

Keressünk fogast, a szék karfájára ne hányjuk le ruhadarabjainkat. A kabátokat minden esetben a ruhatárban kell elhelyezni, a szék támláján nem tárolunk semmit. Az asztalnál mindig visszafogottan viselkedjünk! Ne beszéljünk és nevessünk túl hangosan, magunkra irányítva ezzel mások figyelmét.

Ha ismerősök haladnak el az asztalunk mellett, elég, ha fejbólintással üdvözöljük őket, nem kell felállnunk, kivéve, ha szóba elegyednek velünk, ilyenkor ugyanis fel kell állni, és úgy illik maradni, amíg el nem távoznak.

A vendégek közül az étlapot a hölgy, az itallapot a férfi kapja meg elsőként. Ha az étlap az asztalon fekszik, a férfi átnyújtja a hölgynek. A férfi feladata a javaslattétel az ételre és az italra, továbbá a rendelés és az italkóstolás.

Sok férfi sült már fel partnernője előtt, mert nem tudott rendelni. Az étlapon gyakran találhatunk olyan ételeket, amelyeket nem ismerünk Ilyenkor nyugodtan hívjuk az asztalunkhoz a pincért, és kérjünk meg, hogy magyarázza el, hogy az egyes ételek valójában mit is takarnak. Az ételt a pincér elsőként a nőnek tálalja, az italt a férfinak. Azt ő kóstolja meg, és ha megfelelő ízűnek, hőmérsékletűnek találja, főbólintással jelzi: elfogadja. Illetlenség hangosan, hivalkodóan koccintani. Ilyenkor nézzünk partnerünk szemébe

 •   Megtörténhet, hogy a kiválasztott étterem zsúfolt, így ajánlatos időben lefoglalni egy asztalt, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

 •   Mielőtt egy új vendéglőt választanál, nem illetlenség érdeklődni a menüről, a környezetről, akár telefonon is. Így a kellemetlenségeket is elkerülheted. Az egyszerű vendéglők is kellemes környezetet, ízletes menüt nyújthatnak számunkra. Vannak tehát zsebünkre szabott éttermek.

 •   Öltözködjünk a körülményeknek megfelelően. Figyelembe kell venni, hogy farmer öltözékbe nem fogadnak néhány étteremben.

 •   A vendéglői vacsorához viseljünk klasszikus, elegáns ruhát. Ha úgy döntesz, hogy egyszerű étterembe mész, akkor nincs értelme, hogy ezeket a klasszikus ruhákat viseld.

 •   Szintén tudnunk kell, hogy létezik a dohányzók számára kijelölt helység. Tiszteljük a környezetünket, és használjuk e helységet.

 •   Az asztalnál előbb a hölgy foglal helyet. A férfi megtartja neki a széket, majd ő is leül, a nő mellé, vagy szembe vele. Ha nincs üres asztal, és engedélyt kérünk, helyet foglalhatunk mások mellé is.

 •   Miután figyelmesen átnéztük az étlapot, a férfi megrendeli a menüt.

 •   Étkezés közben illetlenség a szomszéd asztalát nézni, hangosan kacagni, mert idegesíthetjük vele őket.

 •   Helyezzük magunkat kényelembe. A papírszalvétát ne tegyük a térdünkre, hanem szájtörlésére használjuk. Használat után összegyűrve tegyük a tányérunk mellé.

 •   Ha a kiszolgáló nincs jelen, akkor a férfi tölti ki a bort . A bort, a férfi kóstolja meg és ajánlja a hölgynek. Vegyük figyelembe a pincér ajánlatát is, mert ő jobban tudhatja, hogy a hal mellé vörös vagy fehér bor illik.

 •  

Ha a nő étkezés után nem akar tovább maradni, ne tartsuk vissza  erőszakkal.  Ha elmegy, búcsúzkodjék el udvariasan azoktól, akik maradnak.A férfiak a búcsúzásnál valamennyien felállnak, a nők csak kezüket nyújtják. A távozó nő kabátját fel kell segíteni.  Ha a nő és a férfi együtt hagyja el a vendéglőt,   a nő megy elől, a férfi kinyitja   előtte az ajtót, és előre engedi.