Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

vlcsnap-2011-03-12-22h09m43s163.png

 

 

 

ÉN MÁR JÁRTAM AUSZTRÁLIÁBAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

 

Az én Ausztráliám.    1992.december---1993 .február

 

Vidám kis dal ez a Waltzing Matilda,mellesleg   ez Ausztrália nemzeti dala. Nem valcerozó Matildát, hanem"valcolót", vándorlót jelent. A történet egy Joe nevű vándorló legényről szól, aki feleségül kérte Matildát ,de az apa nem akarta odaadni egy vándormunkásnak, aki " még hajlékot sem tud biztosítani a feleségének".                                                                        

De Matilda elment Joe-val ,együtt dolgoztak, birkát nyírtak, pásztorkodtak. Ahol munkát kaptak, ott megálltak, éveken át, télen, nyáron. És sok-sok év után Matilda meghalt. Az öreg Joe az erdőben tisztességgel eltemette, azután tarisznyáját vállára vetve így szólt: " Ide figyelj tarisznyám most már te leszel  az én egyetlen társam, téged nevezlek Matildának." És a vándorló munkások , vándor birkanyírók a tarisznyájukat azóta is Waltzing Matildának nevezik.

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 


Free website - Powered By Wix.com

soundboard.com

                                      

 

Bandi öcsém, ausztráliai vendéglátóm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Élményeim Ausztráliában Slideshow: Eva’s trip from Budapest, Hungary to 2 cities Melbourne and Kalocsa was created by TripAdvisor. See another Australia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

 

     

 

 

 

 

 Néhány éve meghívott Ausztráliában élő öcsém  télvíz idején egy kis ausztrál nyaralásra. Szavakkal nehéz kifejezni az élményt, mai napig ebből élek. Íme egy kis illusztráció:soundboard.com

 

soundboard.com

 

 

                AUSZTRÁLIA  ÁLLATVILÁGA

 

 Itt látható néhány meghatározó állat ebből a gyönyörű országból. 

 Tüskés sün                      Emu                          Kenguru

 

 Kiemelt tiszteletet érdemelnek az egyedülálló koala-macik.Sajnos reménytelenül védtelen állat, olyan lassú és közönyös, hogy  még csak elmenekülni sem tud.Ha megsebesül, ahelyett,hogy dühösen védekezne,teljesen váratlan módon sírni kezd,és mellső lábaival eltakarja a szemét, mint a gyerekek. Néhány eukaliptuszfa levelét eszi csak, ezért nem tudott világot hódítani. Pedig egy sztár !

 

 

 Itt látható a kontinens kedves kis madara a Kacagó Jancsi,vagyis a kookaburra, egy igen barátságos kis teremtmény.A következő állat a kacsacsőrű emlős, egy furcsa állatkeverék.Mintha játékos kedvű angyalok  eszkábálták volna össze különböző állatok testrészeiből.Szigorúan védett állatfaj,sajnos mégis  egyre fogy.Utolsó a sorban az esetlen erszényes, a vombat.Kis  barnamedvékhez hasonlit, föld alatti járatokban él.

 

             M A D Á R V I L Á G

 

soundboard.com

 

 

           Egy " díszpéldány " ebből a fecsegő népségből: 

 

soundboard.com

 

 

 

 

 Ausztrália madárvilága a Földön talán a legszínpompásabb. Reggelenként van ám ébresztő. A zajos papagájcsapat kitesz magáért.Oldalakat tudnék feltölteni ebből a díszes társaságból

 

KOKABURRA , AMINT ÉPPEN KACAG

 

 

soundboard.com

                                       Na még egy kis kacagás.............. 

soundboard.com

                                       

 

       KOOKABURRA  / KACAGÓ  JANCSI /

soundboard.com

soundboard.com

                                      

 

 http://assets.indavideo.hu/swf/player.swf" id="vplayer-d12884258f" type="application/x-shockwave-flash"/></object>

 

 

      A következő videón a Lantfarkú, vagy líramadarat láthatjátok. Ez a csodálatos teremtmény ördögi utánzóképességgel van megáldva, más madarak híváshangjait szemtelenül leutánozza, / lásd a kookaburra elképedt arckifejezését, / de hallhatunk a videóban láncfűrész zümmögést, fényképezőgép csattogást, járművek hangjait stb... 

 

 

 

 

 

 

 

 

="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></embed>

 

 

 

 

 

http://www.wix.com/create/website" ><b>Powered By Wix.com</b></a>
Free website - Powered By Wix.com

 

 

 

 

 A koalák nagyon válogatósak. Nem esznek  akármit, csak  az eukaliptuszfák leveleit. Ettől aztán a szaguk is olyan, mint az eukaliptuszolajé, - olyasmi, mint a köhögés elleni szirup szaga.  Vannak tudósok, akik szerint ez a szag  elriasztja a bolhákat  és ezért nem költöznek bele a koalák vastag , puha bundájába. A koalák napközben villás faágakon alszanak,  éjszaka pedig  leveleket és zsenge hajtásokat  rágcsálnak.

 Vizet sohasem isznak, , a levelek  , amit megesznek, tartalmazzák a számukra szükséges folyadékot. Az  ausztrál bennszülöttek nyelvén a "koala" azt jelenti, " víz nélküli".

 A koalák nagyon jól úsznak

 Az újszülött koalák akkorák, mint egy babszem.

 

http://tripwow.tripadvisor.com/" style="color:#c60">photo slideshow maker</a>.</div></div> 

Ausztrália Slideshow: Mamika1968’s trip from Budapest, Hungary to Melbourne, Australia was created by TripAdvisor. See another Melbourne slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.

 

                                                           Időeltolódás

Attól függ, hogy Ausztrália melyik részén tartózkodunk, az időeltolódás 8.00 óra. ( Magyarországon reggel 8.00 óra, Ausztráliában ugyanaz nap délután 16.00 óra.)

                                                                 Pénznem:

Az ausztrál pénznem alapegysége az ausztrál dollár. Papírpénzek a következő címletekben léteznek:100, 50, 20, 10, 5, míg a fémpénzek címletei: 2, 1, 50, 20, 10, 5 cent

                                               Fontosabb telefonszámok:

 

Bármely veszély vagy segélykérés esetén (mentő, rendőr, tűzoltóság) a 000 telefonszámot kell hívnod. Banki elérhetőségek: A legtöbb bank nyitvatartási ideje hétfőtől csütörtökig 9.30-16.00 óráig, pénteken 17.00 óráig vehető igénybe, de kis számban található szombati nyitvatartás. Áramszolgáltatás: Ausztráliában a villanyáram 230 V, a konnektor más típusú mint Magyarországon. Ausztrália nemzetközi hívószáma: +61, majd a helyiségkód (város), utána a nyolcjegyű telefonszám. Minden Ausztrálián belül indított hívásnak meghatározott díja van. (Telefonálni utcai fülkéből 40 centbe kerül.) Ausztrál karantén: Mielőtt a repülőgép megérkezik Ausztráliába, a stewardess minden utasnak kioszt egy nyilatkozati kártyát. Állati és növényi termékek behozatala tilos ! Ha nem tartod be az Ausztrál Karantén Hatóság és Ellenőrző Hatóság szabályait, komoly bírság megfizetésére köteleznek

 

 

 Az éjjel portyázó állatok másik híres tagjai a vombatok. Remekül ásnak. Erős mellső lábaikkal  olyan hosszú alagutat ásnak maguknak, mint egy futballpálya.  A legrágósabb füveket és gyökereket is megeszik, fogaik soha sem kopnak el, mivel állandóan nőnek.

 

 

 A kenguruk bámulatosan jó ugrók. Egyszer egy kenguru átugrott  egy 3 m magas farakást, egy másik pedig 13,5 méter messzire ugrott, ami kb.  ötször annyi, mint egy autó hossza.  A kenguruk nagyon gyorsak is. Akár 65 km/órás sebességgel képesek elugrálni a veszély elől. Kicsinyeiket a hasukon lévő erszényben hordják.  Mikor megszületnek, babszem nagyságúak, vakok és csupaszok.  És ezek a törékeny kis  "babocskák" képesek az anyjuk hasán felkúszva, megtenni azt a számukra hosszú utat  a biztonságot nyújtó erszényig.  Ott aztán biztonságban vannak, amíg megnőnek..A kenguruk csoportokba verődve élnek.

 

 

                           Ausztrália növényvilága 

 

  Meg kell jegyeznem, hogy ami a háttérben hallatszik, nem üvegpoharak összecsengése, hanem bizony egy ausztráliai madárfaj csicsergése.  Ha jól emlékszem Bell Birdnek nevezték ott  ezt a kis csőrikét.

 

 

 


 

               

 Rövid áttekintés Ausztráliáról.

 

A földrészre, mintegy 200 évvel ezelőtt települtek az első Brit csapatok, és azóta Ausztrália lakosságának a száma eléri a 20 millió főt.


Társadalom

tarsadalom.jpg

 


 Ausztráliaban a benszülöttek az országnak kb.: 2% teszik ki, de sok bevándorló érkezett Európából, Délkelet-Ázsiából, és természetesen javarészt Angliából. Ennek ellenére az ország társadalma figyelemreméltóan egységes. Polgárai alapvetően jómódban élnek. A lakosság közel 90%-a él a tengerparti nagyvárosok valamelyikében, még a maradék 10% kisebb falvakban, vidéki településekben. Míg a kezdetekben az ország legfőbb bevételi forrása a birka gyapja volt, addig a mai napokban a szén, a búza, és a drágakövek teszik ki a gazdaság bevételének legnagyobb részét. Természetesen Ausztrália fejlődése során nem elhanyagolható a turizmus, illetve a borászat sem.

 


Politika

politika.jpg

 

 


 1931-ben a westminsteri statútum domíniumi státuszt biztosított Ausztrália számára, amelyben az államfő a mindenkori angol uralkodó, de a politikai élet önálló (parlament, kormány). Jelenleg Ausztrália államformája államszövetség, amely 6 szövetségi államból (Új-Dél-Wales, Queensland, Dél-Ausztrália, Victoria, Nyugat-Ausztrália és Tasmania), valamint 2 szövetségi területből (Ausztráliai Fővárosi Terület, Északi Terület) áll. A Nemzetközösség tagja. A baloldalt a munkáspárt, míg a jobboldalt a konzervatív párt alkotja. Ausztrália fővárosa Canberra.

 


Sport, Művészet, Kultúra

terulete.jpg

 

 

 

 

 


 A rengeteg napsütésnek köszönhetően az ország sporttevékenységeinek legnagyobb részét a szabadtéri sportok teszik ki. Ezek közül is különösen a vizi-sportok kedveltek. Az ország lakói imádják a szörfözést, a hajókázást és a vizisít. A legtöbb pénzt és energiát ennek ellenére a művészeti tevékenységekre áldoznak. Nem véletlenül lett világhírű a Sydneyben épült, kagylóhéjat formázó, fennséges Operaház. Egy-egy előadást, messze az óceán mélységeiben lehet hallani. Természetesen ez nem minden! A legtöbb városban, kis- és nagyobb galériákban szerveznek kiállításokat benszülöttek munkáiból, vagy akár fiatal művészek modern képeiből.

Területének nagysága majdnem akkora, mint Európáé, tájainak változatosságát tekintve azonban messze felülmúlja Öreg kontinensünket. Megtalálható itt a korallzátonyokon és a tropikus Esőerdőkön át a sivatagon keresztül a tengerpartokig minden. Forgalmas nagyvárosok, csendes kis települések, és a poros sivatagi falvak, mind-mind Ausztrália szépségét dícsérik.

 

 

 

           

          Pingvin-parádé  / Philip Island  Melbourne /

      

 

       A melbourne-iek egyik kedvenc kirándulóhelye  Philip Island, ahol esténként végignézhetik, ahogy az egész napi élelemszerző körútjukról a törpe-pingvinek hazatérnek fiókáikhoz. Az eseményt Pingvin Parádé néven hírdetik és természetesen a látványért belépődíjat szednek.  Kedves látvány, ahogy csoportokba verődve totyognak szálláshelyük felé, nem zavartatva magukat a bámészkodó emberek kíváncsi pillantásától.

 
 

 

 

 

 

http://youtu.be/-N9u3sjgMp4